Seger tackar nej – saknas i landslagstruppen

Sverige ställs mot Spanien och Italien i Nations League-gruppspelet. Nu har förbundskapten Peter Gerhardsson presenterat truppen – och där saknas Caroline Seger. –Hon är väldigt viktig för laget, säger Gerhardsson.

Förbundskapten Peter Gerhardsson.

Förbundskapten Peter Gerhardsson.

Foto: Henrik Gustafsson Nicander/TT

Fotboll2023-09-13 14:11

Den 38-åriga landslagsveteranen och mittfältaren har haft skadebekymmer året igenom men har fått spela en del i Rosengård efter VM-uppehållet.

Det är Seger själv som har bett om att inte vara med i landslaget under kommande samlingen.

Schough petad

– Jag har pratat med henne och nu gäller det att hon får kontinuerligt med träning och speltid och på så sätt slippa bakslagen som hon har haft den senaste tiden. Jag stöttar hennes beslut till 100 procent, säger Gerhardsson och fortsätter:

– Det har varit en jobbig period för henne, och för att förtydliga så gäller det den här samlingen. Hon är väldigt viktig för laget och jag hoppas att hon får matchtid så att hon kan finnas tillgänglig till nästa landslagssamling.

Även Fridolina Rolfö och Rebecka Blomqvist saknas på grund av knäskador. Från VM-truppen i somras har även Stina Lennartsson och Olivia Schough försvunnit.

Peter Gerhardsson förklarar Schoughs situation:

– Det är en ökad konkurrenssituation, så det är anledningen till att vi har valt andra spelare på den här positionen.

Kafaji uttagen

När det gäller Lennartsson så handlar det om att garanteras mer speltid i U23-landslaget, förklarar Gerhardsson.

– Hon kom med i VM-truppen tack vare vad hon hade gjort i U23. Ibland kan det vara bättre att man hamnar där så man får speltid. I det här läget kände vi att det vore bättre för Stina att spela med U23-laget.

Däremot får Rosa Kafaji, BK Häcken, chansen. Även backen Amanda Nildén i Juventus, är uttagen.

Sverige drar i gång Nations League-gruppspelet med att möta världsmästarna Spanien i Göteborg nästa fredag. Därefter väntar Italien den 26 september på bortaplan. Två viktiga landskamper som även fungerar som OS-kval till Paris 2024.

Fakta: Sveriges trupp till Nations League

Målvakter:

Jennifer Falk, Häcken, Zecira Musovic, Chelsea, Tove Enblom, Örebro.

Försvarare:

Jonna Andersson, Hammarby, Nathalie Björn, Everton, Magdalena Eriksson, Bayern München, Amanda Ilestedt, Arsenal, Amanda Nildén, Juventus, Josefine Rybrink, BK Häcken, Anna Sandberg, BK Häcken, Linda Sembrant, Juventus.

Mittfältare/anfallare

Filippa Angeldahl, Manchester City, Anna Anvegård, BK Häcken, Kosovare Asllani, Milan, Hanna Bennison, Everton, Stina Blackstenius, Arsenal, Lina Hurtig, Arsenal, Sofia Jakobsson, San Diego Wave, Madelen Janogy, Hammarby IF, Rosa Kafaji, BK Häcken, Elin Rubensson, BK Häcken, Johanna Rytting Kaneryd, Chelsea, Julia Zigiotti Olme, Brighton.


Fakta: Sveriges spelprogram Nations League

Så här spelar Sverige i Nations League, som också gäller som damernas OS-kval.

22 september: Sverige-Spanien, Gamla Ullevi, Göteborg.

26 september: Italien-Sverige, Stadio Teofilo Patini, Castel di Sangrio.

27 oktober: Sverige-Schweiz, Gamla Ullevi, Göteborg.

31 oktober: Sverige-Italien, Eleda stadion, Malmö.

1 december: Schweiz-Sverige.

5 december: Spanien-Sverige.


Fakta: OS-kvalet

Det finns tolv platser i damernas fotbollsturnering i Paris-OS nästa år. Eftersom Frankrike är värdnation återstår bara två europeiska platser, som fördelas genom Nations League-spelet.

Sverige spelar i samma grupp som Spanien, Italien och Schweiz. Gruppsegraren går vidare till semifinal.

De två finalisterna säkrar en biljett till Paris nästa år. Om Frankrike går till final räcker även en tredjeplats. Nations League avslutas i februari 2024.

Utöver Frankrike är sedan tidigare USA, Brasilien och Colombia klara för OS-turneringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!