Segerrekordet sätter press i guldstriden

Linköping satte segerrekord i damallsvenskan och blandar sig in i guldstriden efter 15–1 mot tabelljumbon IFK Kalmar. –Målet var att göra många mål och det gjorde vi. Skitkul, säger debutanten Tyra Andersson.

Linköpings Cathinka Tandberg, till höger, gjorde fem mål när IFK Kalmar krossades med 15–1. Arkivbild.

Fotboll2023-11-05 15:14

Det har varit klart länge att Kalmar åker ur högsta serien och laget har redan börjat nytt med unga spelare. Efter 1–15 har Smålandslaget -86 i målskillnad och bara tre inspelade poäng under säsongen, inför den sista omgången.

Linköping hade 8–1 i halvtid och gjorde sedan ytterligare sju i den andra halvleken. Det är tidernas största seger i damallsvenskan, ett mål större än Malmö FF:s 13–0 mot Öxabäck 1996.

Tyra Andersson gjorde allsvensk debut genom ett inhopp i den 64:e minuten. Tio minuter senare var hon tvåmålsskytt.

– Det enda jag minns från första målet är att jag gled och blev skitig, säger hon till Viaplay.

"Vilken himla debut"

Hennes fotbollskompis sedan sexårsåldern, Agnes Karlsson, gjorde också debut. Hon hoppade in i den 83:e minuten och gjorde både 14–1 och 15–1.

– Vilken himla debut vi gör, sade vi till varandra efteråt, säger Andersson.

Efter att Hammarby besegrat Häcken med 3–2 har Linköping chansen att bli mästare i sista omgången, en poäng efter Hammarby och Häcken.

– Vi går vi för guldet, säger Andersson.

Norskan Cathinka Tandberg gjorde fem av målen.

Avtackade

Kristianstad tackade av tre trotjänare i sista hemmamatchen med en viktig poäng mot Rosengård, 1–1.

– Det var första gången vi kom före dem i tabellen, säger tränaren Elisabet Gunnarsdottir.

Gunnarsdottir lämnar Kristianstad efter 15 år. Spelarna Mia Carlsson (15 år i Kristianstad) och Therese Ivarsson (13 år) blev också uppvaktade efter sista hemmamatchen.

Brommapojkarna förlorade med 0–3 borta mot Piteå och kan som bäst kvala sig kvar i högsta serien. BP riskerar även att bli omsprunget av Uppsala i den sista omgången och därmed bli direktnedflyttade.