Segers kritik: Uefa gör bort sig lite

Caroline Seger tycker att "Uefa återigen har gjort bort sig lite" som lagt fotbolls-EM på små arenor i England. Uefas damfotbollschef Nadine Kessler försvarar beslutet.
–Vi känner fortfarande att det är rätt beslut, säger hon till nyhetsbyrån AFP.

Landslagskaptenen Caroline Seger. Arkivbild.

Landslagskaptenen Caroline Seger. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Fotboll2022-07-02 06:15

Fullsatt på Old Trafford (74 000) i EM-premiären mellan England och Österrike och en slutsåld final på Wembley, med kapacitet för 90 000 åskådare. Men däremellan spelas EM-matcherna på förhållandevis mindre arenor.

Manchester Citys Academy Stadium tar exempelvis emot 4 700 åskådare och Leigh Sports Village, där Sverige spelar gruppspelsmatchen mot Portugal, har en kapacitet på knappt 8 000 åskådare.

– Jag tycker väl att Uefa återigen har gjort bort sig lite i form av att man sätter matcherna på arenor som kanske inte tar så mycket folk som faktiskt damfotbollen hade förtjänat, sade Caroline Seger till TT tidigare i år.

– Det är många matcher som går på de allra största arenorna, men alldeles för få. Det tror jag också hade kunnat innebära ett extra lyft, för då hade man kunnat se hur mycket av arenan som kunde ha fyllts, fortsätter hon.

Ska skapa atmosfär

Upp emot en halv miljon biljetter har totalt sett sålts till matcherna, vilket är mer än dubbelt så många som i EM i Nederländerna för fem år sedan. Men fortfarande återstår runt 200 000 biljetter att sälja, skriver AFP.

Nadine Kessler, Uefas damfotbollschef, säger att valet av arenor har gjorts för att skapa en så bra atmosfär som möjligt inne på arenorna.

– Jag säger alltid att samtidigt som vi försöker att ha en så hög ambition som möjligt så kan vi inte tappa kontakt med verkligheten. Under vårt senaste EM (i Nederländerna 2017) hade vi en snittpublik på 5 000 om man räknar bort Nederländernas matcher, säger hon.

Hon fortsätter:

– Om man ökar turneringens kapacitet från 430 000 till 720 000, då tror jag inte att man kan säga att arrangören har för låga ambitioner.

"Lite förståelse"

Svenska landslagschefen Marika Domanski Lyfors säger till TT att hon tycker att det är några arenor som är lite väl små.

– Samtidigt kan jag ha lite förståelse, för Manchester City spelar ändå där (på Manchester City Academy Stadium) och de satsar hårt i England, så någonstans har man väl byggt upp ett underlag för hur mycket folk man tror ska komma på de matcherna, säger hon.

TT: Men den riktigt skarpa kritiken får man avvakta med tills man vet hur det blir?

– Ja, jag tror det faktiskt. Man förstår att folk höjer på ögonbrynen om man säger att man ska göra det största EM-slutspelet genom tiderna, men någonstans hoppas man att de har underlag och fog för att det ser ut som det gör, säger hon.

EM startar på onsdag. Sverige möter Nederländerna i premiären nästa lördag.

Fakta: EM-arenorna med publikkapacitet

Old Trafford, Manchester: 74 000 åskådare.

St Mary's Stadium, Southampton: 32 000 åskådare.

Brighton & Hove Community Stadium, Brighton: 30 000 åskådare.

Stadium MK, Milton Keynes: 30 000 åskådare.

Brentford Community Stadium, London: 17 000 åskådare.

Leigh Sports Village, Leigh: 8 000 åskådare.

Bramall Lane, Sheffield: 30 000 åskådare.

Manchester City Academy Stadium, Manchester: 4 700 åskådare.

New York Stadium, Rotherham: 12 000 åskådare.

Wembley, London: 90 000 åskådare.

Sveriges gruppspelsmatcher:

9 juli kl 21.00, Nederländerna-Sverige, Bramall Lane, Sheffield

13 juli kl 18.00 Sverige-Schweiz, Bramall Lane, Sheffield

17 juli kl 18.00 Sverige-Ryssland, Leigh Sports Village, Leigh

Källa: Uefa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!