Sembrant avgjorde rysare – Sverige till EM-semifinal

Sverige är klart för semifinal i fotbolls-EM efter en gastkramande match mot Belgien. Linda Sembrant blev den stora hjälten när hon tryckte in segermålet, 1–0, på tilläggstid. –Det är jävligt skönt att målet kommer innan förlängningen, säger Sembrant till SVT.

Svensk glädje efter Linda Sembrants mål.

Fotboll2022-07-22 19:50

I semifinalen väntar ett obesegrat England på Bramall Lane i Sheffield på tisdag.

– Det är riktigt stort, det blir en väldigt häftig match, säger Sembrant.

Det borde ha varit svensk ledning efter 45 minuter på Leigh Sports Village. Och det gäller hur man än ser på Stina Blackstenius bortdömda mål – hennes tredje i turneringen – i den 25:e minuten.

Kosovare Asllani frispelade Blackstenius som iskallt placerade in bollen invid den bortre stolpen. Efter VAR-granskning dömdes målet bort på grund av offside, men reprisbilderna visade att det var ett domslut som går att diskutera.

Blackstenius hade fler chanser, inte minst när bollen hamnade vid fötterna på henne efter en hörna i den 34:e minuten. Men från nära håll fick Arsenalanfallaren knappt styrfart på bollen.

Spel mot ett mål

Andra gånger stod Belgiens målvakt Nicky Evrard i vägen, som på Filippa Angeldahls tunga skott, och på Amanda Ilestedts nick från nära håll.

Men belgiskorna stod emot och gick till pausvila med 0–0 – och dessutom några vassa omställningar – i ryggen.

– Det var svårt, jag är imponerad av Belgiens sätt att spela fotboll, de är taktiskt skickliga, säger förbundskaptenen Peter Gerhardsson till SVT.

I andra halvlek växte den svenska pressen mot Belgiens mål. Rolfö hade ett tungt skott i inledningen, Filippa Angeldahl ytterligare ett strax över efter drygt en timmes spel.

Och i den 73:e minuten var det åter Evrard som fick Stina Blackstenius att riva sitt hår, genom att reflexrädda den svenska anfallarens nick.

Ju längre matchklockan tickade, desto mer började det likna en sådan där otäck match för ett lag som dominerar stort. Och där en slumpchans för motståndarna plötsligt ställer allting på ända.

Inte den här gången.

Sverige bara fortsatte att mata på – 34–3 i avslut säger allt om överlägsenheten – och i grevens tid kom också avgörandet.

Rutinerade hjälte

Linda Sembrant kom till EM småskadad och hade inte kunnat starta en enda match dittills under mästerskapet. Nu spelade hon från start och på tilläggstid var det hon som skickade Sverige till semifinal.

Kosovare Asllani skickade in Sveriges 13:e hörna mot det belgiska straffområdet, och andrabollen landade mitt framför Sembrants fötter. Mittbacksveteranen tvekade inte en sekund när hon dundrade in 1–0.

– Det är helt sjukt, helt underbart obeskrivligt att se bollen gå i mål, säger Sembrant.

– Förra året rehabade jag en knäskada, nu får jag spela EM-kvartsfinal och göra mål. Det är magiskt.

Minuten senare blåste domaren Maryna Striletska av matchen.

Härnäst för Sverige väntar nu ett av EM:s bästa lag. Hemmanationen England forsade genom gruppspelet med tre raka segrar och 14–0 i målskillnad, och slog sedan ut en annan guldfavorit, Spanien, i kvartsfinalen (2–1 efter förlängning).

Tisdagens semifinal på Bramall Lane i Sheffield blir en repris på bronsmatchen i VM 2019. Den gången blev det svensk seger, 2–1.

– Det gäller att vi samlar ihop oss nu. Det blir en helt annan typ av match. Det kommer att bli en enorm upplevelse, säger Gerhardsson.