Sen kvittering gav Kalmar viktig poäng

Efter succéstarten kom baksmällan. Mjällbys tre raka förluster fick tränaren Marcus Lantz att prata allvarsord med spelarna. Ordern inför mötet med Kalmar FF: –Tillbaka till grunderna, helt enkelt.Lantz var sekunder från att bli lyhörd – då kvitterade Fidan Aliti till 2–2 på tilläggstid.

Kalmars Isak Magnusson och Mjällbys Moses Ogbu i duell under 2–2-matchen Mjällby AIF på Strandvallen i Hällevik.

Fotboll2020-07-27 21:05

Fyra raka segrar gav Mjällby toppkänning. Sedan kom motgångarna – 1–9 i mål och noll poäng i de följande tre omgångarna. Värst sved förstås 0–5 mot Elfsborg hemma i Hällevik.

– Ibland springer man på en sån mina, man ska inte förstora upp det för mycket. Ibland sticker man i väg omedvetet när det går bra och slarv, sade Lantz till Dplay.

Slarv gillar inga tränare. Slarv kostar.

Den här gången var det plågade Kalmar som till att börja med bjussade väl frikostigt och till slut straffade det sig. På tal om straff. Kanske borde Mjällby fått en sådan. Anfallaren Mamudu Moro och Kalmarförsvararen Isak Magnusson, som var steget efter in i straffområdet, hakade i varandra på ett högerinlägg.

Båda föll.

Domaren Adam Ladebäck vinkade avvärjande.

Offside eller inte?

Mjällby fick nöja sig med en hörna – och den höll på att resultera i ett ledningsmål. Moses Ogbu förlängde nicken från Eric Björkander in bakom Lucas Hägg Johansson – men firandet blev kort i Mjällby. Den assisterande domaren hade lyft flaggan för offside.

Om den uteblivna straffen kan diskuteras rådde det även tveksamheter kring om Ogbu befann sig framför samtliga rödklädda motståndare.

Så långt hade Kalmar haft det bästa av det magra utbudet av målchanser. Eller snarare Alexander Ahl Holmström. Kalmars anfallare fick tre lägen – men fick inte till det på någon av dem.

I stället visade Mamudu Moro effektivitet.

Victor Elm missade en passning, Obgu bröt och spelade fram Moro som fick fritt fram och placerade in sitt andra mål för säsongen.

– Vi måste bli lite farligare i "boxen". Vi får inte till det sista, sade Elm till Dplay i halvtid.

Tappade 2–0

Som försvarare borde han måhända ha sagt "vi får inte släppa till chanser för lätt". 20 minuter in i andra halvlek tappade Kalmars mittförsvar bort Mjällbymittfältaren Jesper Gustavsson som nickade in 2–0 på Mohanad Jeahzes fina vänsterinlägg.

Men Mjällby kunde inte stänga matchen.

– Jag tycker vi bjuder på två mål. Jag vet inte vad fan vi håller på med, sade Gustavsson.

Bara minuter senare reducerade Edvin Crona och levde upp till tränaren Nanne Bergstrands visdomsord från pausen.

– Skapar vi chanser kommer målen.

Problemet för Kalmar är att det krävs en ansenlig mängd chanser för att samla ihop till ett mål, men samlandet var flitigt i kvitteringsjakten.

Och med sekunder kvar tryckte mittbacken Fidan Aliti in 2–2.

– Mycket bra för moralen i laget att vi fick ett mål i sista minuten. Det här var viktigt. Det visar att vi har karaktär i laget, sade Aliti till Dplay.