Sen kvittering räddade Arsenal

Champions Leagues skyttedrottning höll på att sänka Arsenal. Men en briljant – eller turlig? – frisparksvariant räddade 1–1 hemma mot Wolfsburg. Nu väntar en oviss retur i Tyskland nästa vecka.

Arsenals sena kvittering mot Wolfsburg kan bli viktig inför kvartsfinalreturen nästa vecka. Arkivbild.

Fotboll2022-03-23 23:06

Tabea Wassmuth flyttade till Wolfsburg från Hoffenheim i somras, och den 25-åriga anfallaren har gjort stor succé. Med åtta ligamål har tyskan varit starkt bidragande till att Wolfsburg toppar Bundesliga, och i Champions League har hennes avtryck varit ännu större.

Inför onsdagens första kvartsfinalmöte i bäst av två visste hemmalaget Arsenal att Wassmuth var spelaren att hålla koll på. Men det hjälpte inte. I den 19:e minuten höll hon sig framme och nickade in 1–0 till gästerna – hennes nionde mål i årets turnering.

I början av andra halvlek såg svenska landslagsanfallaren Stina Blackstenius ut att ha utjämnat, men 1–1-målet efter ett friläge blev korrekt bortdömt för offside.

Efter lite mer än timmen spelad var Arsenals uppförsbacke på väg att bli än större, men Londonlaget, tränat av svenske Jonas Eidevall, hade verkligen målramen på sin sida. Först blev Tabea Wassmuth frispelad, i misstänkt offsideposition, och prickade insidan av stolpen, och i sekvensen direkt efteråt var det Jill Roord som stötte bollen i den andra stolpen.

I stället var det Arsenal som skulle få sista ordet. Eidevall bytte in Tobin Heath och med ett par minuter kvar att spela fick amerikanskan chansen i ett fint frisparksläge. Det är oklart om Heath menade att passa, eller om det bara var ett misslyckat skott, men bollen hamnade hur som helst perfekt i steget hos Arsenals mittback Lotte Wubben-Moy som klippte till och fixade 1–1.

Returen spelas i Wolfsburg nästa torsdag.