Tränarens glädje inför säsongsstarten: "Trodde inte..."

Det fanns en hel del frågetecken inför säsongen. Nu verkar HM IS damer ha fått de flesta pusselbitarna på plats. Nye tränaren Stefan Frejd är positivt överraskad inför division 4-premiären. "Jag trodde inte det skulle se så här bra ut", säger han.

Stefan Frejd gör sin första säsong som tränare för HM IS damlag. "Vi har ett ganska ungt lag", säger han.

Stefan Frejd gör sin första säsong som tränare för HM IS damlag. "Vi har ett ganska ungt lag", säger han.

Foto: Arkiv

Fotboll2023-04-22 11:25

AVSPARK 2023

Stefan Frejd syftar i första hand på antalet spelare man har i laget och träningsnärvaron som varit under försäsongen.

– Ja, jag är förvånad, på ett positivt sätt. Efter förra året så hade jag svårt att se att vi skulle vara så här många. Det har sett jättebra ut med träningsnärvaron också, säger Frejd, som snarare har angenäma problem inför måndagens seriepremiär hemma mot Högsby IK.

– Det är bara positivt och jag är väldigt glad över det. Men det är lite svårt att ta ut en trupp...

Frejd har många år som spelare i Mariannelund bakom sig och har på senare år varit tränare för ungdomslag i klubben. Nu går han in i sitt första senioruppdrag som tränare. Att mycket av fokus under försäsongen legat på försvarsspel kommer kanske inte som någon stor överraskning.

– Eftersom man är gammal försvarare så har det blivit så, haha. Visst vill man ha både och, men jag har försökt lägga lite mer fokus på försvarsspelet och att tajta till det.

HM IS åkte ur division 3 förra säsongen och får börja om i fyran i år. Där har man förhoppningar om att blanda sig i toppen och vara ett av de bästa lagen, som går vidare till en ny serie. Det är som bekant ett nytt upplägg i damernas division 4-serier i år, där man möts i enkelmöten i första delen av säsongen. Därefter sker omlottning och de fem bästa lagen i varje serie (40 lag) lottas om i fyra uppflyttningsserier om tio lag i varje. Lagen spelar enkelmöten under hösten.

– Jag personligen hade hellre sett dubbelmöten. Men jag hoppas att vi kan ta oss vidare till nästa steg, det är vår målsättning.

undefined
Linnéa Jonsson har lämnat Gullringens GoIF, som fick lägga ned sitt damlag. Istället kommer hon och systern Emma att spela för HM IS.

Hur ser det då ut i HM IS lag? Tränaren berättar:

– Vi har ett ganska ungt lag. De yngsta är 14-15 år och jag tror inte att vi har en spelare som är över 30. Samtidigt är det något att bygga på. De som varit med lite längre får vara stöttepelare och ta ansvar.

Vilka spelare tänker du på då?

– Emma Sjökvist är en, givetvis. Lovisa Nilsson och Ellen Stejdahl också. Vi har dessutom fått in två nya tjejer från Gullringens GoIF, Emma och Linnéa Jonsson. De är bra och har kommit in och höjt rutinen.

Vilka unga spelare tror du kan bli utropstecken i år?

– Kristina Petrovska har väldigt mycket fotboll i sig. Elsa Dahlström är en annan.

Truppen: Olivia Karlsson, Lisa Nilsson, Emma Jonsson, Signe Johansson, Nova Österman, Isabelle Alvarsson, Linnéa Jonsson, Aydan Rustamli, Gabriella Olsson, Lovisa Nilsson, Ellen Stejdahl, Amanda Frejd, Emma Sjökvist, Hilda Ingvarsson, Kristina Petrovska, Alice Karlsson, Felicia Wennbring, Tove Brolin, Naya Al Tarcha, Alisa Kolotova Zenunovic, Tilda Stejdahl, Sham Wandi, Elsa Dahlström, Agnes Wallinder, Amanda Hjort och Freya Sjöberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!