Senegal till VM efter nytt drama – stjärnan hjälte

Senegal är klart för fotbolls-VM efter ett nytt straffdrama mot Egypten – och återigen var det storstjärnan Sadio Mané som avgjorde. Även Ghana, Marocko, Tunisien och Kamerun får spela VM.

Senegal firar sitt tidiga ledningsmål i VM-playoff mot Egypten.

Fotboll2022-03-29 22:11

I början av februari sköt Sadio Mané guldet i Afrikanska mästerskapen till Senegal efter en straffläggning mot Egypten.

När lagen på tisdagen återigen möttes för en avgörande match, den här gången i VM-playoff, var mycket sig likt.

Egypten hade med sig 1–0 från lagens första playoffmöte i Kairo fredags, tack vare ett självmål av Senegal i den fjärde matchminuten.

I returmötet var rollerna ombytta. Hemmalaget Senegal fick 1–0 i den fjärde minuten när Egyptens Hamdi Fathi petade in bollen i eget mål då han försökte rensa undan ett skott från Villarreal-anfallaren Bouyale Dia.

Resultatet, 1–1, stod sig vid fulltid.

Salah syndabock

Efter en mållös förlängning gick matchen till straffar. Väl där inledde Egyptens storstjärna Mohamed Salah med att dra bollen högt över ribban. Därefter följde ytterligare tre raka straffmissar.

Slutresultatet skrevs 3–1 till Senegal sedan Salahs radarpartner i Liverpool, Senegals Sadio Mané, kyligt placerat den avgörande straffen mitt i målet och därmed skjutit sitt land vidare till VM.

I tisdagens andra tidiga playoffmöte drog Ghana det längsta strået mot Nigeria. Det västafrikanska landet tog sig vidare på fler gjorda bortamål efter 1–1 på bortaplan, sedan det första mötet slutat 0–0.

Ghanas mål kom i den tionde minuten genom stjärnan Thomas Partey, till vardags i engelska Arsenal.

Nigeria kvitterade på straff genom Watfordspelaren William Troost-Ekong i den 21:a minuten, vilket blev slutresultatet.

Marocko-kross på hemmaplan

Defensivt starka Tunisien hade 1–0 från bortamötet med Mali med sig hem till Tunis. Där räckte 0–0 till att säkra VM-biljetten.

Marocko, som spelade 1–1 borta mot Kongo-Kinshasa senast, stod för en rejäl överkörning på hemmaplan. Varsitt mål av Achraf Hakimi och Tarik Tissoudali samt en dubbel av Azzedine Ounahi såg till att man vann med klara 4–1 och får spela VM.

Efter 1–0 till Algeriet i den första matchen i Douala tog Kamerun matchen till förlängning genom Eric Maxim Choupo-Motings mål i returmötet. Väl i förlängningen såg Ahmed Touba ut att skicka Algeriet till VM då han gjorde 1–1 med två minuter kvar av tilläggstiden. Men på stopptid gjorde Karl Toko Ekambi 2–1 för Kamerun, vilket gav Kamerun VM-platsen.