Sent kroatiskt mål chockade Sverige

Blytung förlust i Zagreb. Sverige jagade ett segermål och såg ut att gå mot en viktig poäng mot Kroatien. Då chockades Blågult efter ett sent 2–1-mål av Andrej Kramaric. –Det är ett skitmål de får. Jag har svårt att hitta ord för hur det känns, säger Emil Forsberg till C More.

Kroatiens Luka Modric firar ledningsmålet med Josip Brekalo medan Victor Nilsson Lindelöf deppar.

Fotboll2020-10-11 18:55

Marcus Bergs kvitteringsmål till 1–1 i den andra halvleken såg ut att räcka till en stark poäng borta mot vice-världsmästaren Krotatien på ett regntungt Maksimirstadion.

I stället ska det nu mycket till för att Sverige ska få behålla sin plats i Nations Leagues A-division.

Sverige inledde svajigt på en regntung matta som blev blötare för varje minut som gick och där Kroatien dominerade spelmässigt i den första halvleken.

Mönsteranfall till 1–1

Janne Anderssons svenska landslag hade inte mycket att säga till om offensivt och blev ordentligt straffade efter ett bolltapp av Alexander Isak i den 31:a minuten. Världsstjärnan Luka Modric bröt bollen och iscensatte en kontring som avslutades med att Nikola Vlasic kunde rulla in 1–0.

– Vi gör en riktigt bra rikt bra andra halvlek, i första är vi för passiva, dåliga och naiva. Vi tar tag i det i andra och visar att vi kan spela en riktigt fin fotboll, säger Forsberg.

Mittfältaren från Leipzig var i allra högst grad inblandad i uppryckningen.

Regnet tilltog till den andra halvleken – men inte den kroatiska dominansen. Sverige åt sig in i gruppens jumbofinal och fick utdelning efter ett mönsteranfall i den 66:e minuten.

De kroatiska spelarna kunde bara agera statister när bollen gick via just inbytte Viktor Claesson, Dejan Kulusevski – och sedan Mikael Lustig till höger om straffområdet. Lustig hittade Emil Forsberg som inte tog avslut utan kyligt passade i sidled där Marcus Berg fick mer eller mindre öppet mål och satte bollen i nät.

Skillnaden från första halvlek var påtaglig

– Vi ville ha bollen, vi visade mod. Vi hade läge på fler mål, säger Forsberg.

Tungt slut

Sverige fortsatte sedan att hota djupt nere i det kroatiska straffområdet – men trots det kom avgörandet i den svenska målburen.

Förbundskaptenen Janne Andersson:

– De får bollinnehavet och tar tag i taktpinnen i första halvlek. I andra kliver vi fram i stället för att tveka. I stället för att säkra upp klev vi fram som lag. Jag är lite färgad kanske efter slutsignalen men det här var en av de bästa halvlekarna vi gjort med tanke på motståndet.

– Det är surt som fan att förlora.

Jansson gick bort sig

I matchminut 84 kom en långboll från det kroatiska försvaret där mittbacken Pontus Jansson inte lyckades få undan bollen. I stället rann Ivan Perisic igenom och kunde sätta bollen i sidled till Hoffenheim-anfallaren Andrej Kramaric som enkelt satte 2–1 i öppet mål.

– Klart att "Ponne" är nedbruten, men fotboll är ett lagspel. Man vinner tillsammans och man förlorar tillsammans. Det var inte bara hans fel. Vi kanske skulle ha gjort ett mål tidigare, säger Forsberg.

Sverige står i och med detta på tre förluster och är därmed klart sist i gruppen – tre poäng bakom Kroatien som är trea bakom Portugal och Frankrike.