Sent Zenitmål släckte MFF:s hopp: "Inte straff"

Malmö FF:s hopp om en tredjeplats i Champions League är släckt. Zenit S:t Petersburg kvitterade på straff på tilläggstid efter en VAR-granskning och efter 1–1 hemma i Malmö kommer skåningarna att bli jumbo i grupp H. –Jag tycker inte att det är straff, men domaren tycker annorlunda, säger MFF:s målskytt Søren Rieks till C More.

Zenits Jaroslav Rakitskyj gjorde mål på straff mot Malmös Johan Dahlin.

Fotboll2021-11-23 21:43

Efter fyra raka förluster var Malmö FF på väg mot säsongens första trepoängare i Champions League. Med endast några minuter kvar att spela hemma mot Zenit S:t Petersburg ledde Skåneklubben med 1–0, men då fick den ryska mästarklubben en straff efter VAR-granskning.

Försvararen Jaroslav Rakytskyj klev fram och satte 1–1 bakom Johan Dahlin, som tidigare räddat en straff, på tilläggstid. Det blev även slutresultatet och det gör att MFF blir jumbo i grupp H oavsett hur det går i avslutningen borta mot Juventus den 8 december.

"Väldigt besviken"

Fyrpoängaren Zenit möter Chelsea på hemmaplan, men även om Malmö skulle gå upp jämsides poängmässigt avgör inbördes möten till den ryska klubbens fördel. En tredjeplats i gruppen innebär fortsatt spel i Europa League efter nyår.

Spelet hann pågå ett tag innan domaren Andris Treimanis från Lettland dömde straff efter att själv ha tittat på situationen i efterhand. Straff blev det eftersom han ansåg att MFF-försvararen Eric Larsson var uppe med armen i nacken på Zenitanfallaren Artem Dziuba.

– Jag vill inte prata så mycket om domaren. Jag tycker att vi gör en bra prestation. Väldigt besviken just nu, säger Søren Rieks till C More.

Annars såg allting länge ljust ut för Malmö. Efter 388 mållösa CL-minuter denna säsong fick MFF-spelarna till slut jubla. I den 28:e minuten väggspelade Rieks sig fram i straffområdet med Veljko Birmancevic och dansken kunde skicka in 1–0-målet bakom Michail Kerzjakov i Zenitmålet.

Även om den ryska mästarklubben, som till stor del består av en brasiliansk spelarkoloni, hotade vid ett par tillfällen i djupled var det inte alls ologiskt att Malmö tog ledningen hemma på stadion inför blott 15 520 åskådare.

Stärkta av den hedersamma förlusten hemma mot Chelsea (0–1) senast vågade Malmö hålla i bollen och kunde under längre perioder etablera ett tryck på offensiv planhalva.

Den andra halvleken såg dock ut att börja tungt för Malmö. Redan efter fyra minuter tilldömdes Zenit en straff efter att MFF-målvakten Johan Dahlin fällt en frispelad Wendel. Den väldige Artem Dziuba – 197 centimeter lång och närmare 100 kilo tung – klev fram till straffpunkten, men den ryske landslagsanfallaren slog en svag straff mitt i målet och Dahlin kunde rädda med ett ben.

Flera VAR-granskningar

Kort därefter hade Zenit en boll i mål, men det dömdes bort för offside. Ett domslut som även bekräftades via en videogranskning. VAR-teamet granskade även en potentiell andra straff för Zenit, men friade.

Ju längre den andra halvleken led, desto djupare stod MFF med sitt lag defensivt. Men trots att Zenit ägde mer boll i den andra akten dröjde det till slutskedet innan den ödesdigra kvitteringen föll för bortalaget. Till slut fick Zenit en straff efter en videogranskning och MFF:s hopp om en tredjeplats släcktes.

Fakta: Grupp H i Champions League

Ställningen i grupp H av Champions League efter fem av sex omgångar:

1) Chelsea, 12 poäng, 10–1 i målskillnad, 2) Juventus, 12 poäng, 9–6, 3) Zenit S:t Petersburg, 4 poäng, 7–7, 4) Malmö FF, 1 poäng, 1–13.

Tidigare resultat i gruppen: MFF–Juventus 0–3, Chelsea–Zenit S:t Petersburg 1–0, Zenit–MFF 4–0, Juventus–Chelsea 1–0, Chelsea–MFF 4–0, Zenit–Juventus 0–1, MFF–Chelsea 0–1, Juventus–Zenit 4–2, MFF–Zenit 1–1, Chelsea–Juventus 4–0.

8 december: Juventus–MFF, Zenit–Chelsea (båda kl 18.45).

De två främsta går vidare till åttondelsfinal i CL – trean får möta en grupptvåa från Europa League i ett playoffmöte över två matcher om en plats i den turneringens 16-delsfinal. För gruppfyran är det slutspelat.

Om två eller fler lag slutar på samma poäng gäller först och främst följande för särskiljning: 1) Flest antal poäng i inbördes möten, 2) Bäst målskillnad i inbördes möten, 3) Flest gjorda mål i inbördes möten.