Sex stjärnor vi inte får se i fotbolls-VM

Liberianen George Weah, finländaren Jari Litmanen, walesaren Ryan Giggs, nordirländaren George Best... Listan kan göras lång över profiler som på sin tid spelade i för dåliga landslag för att kunna nå den allra största scenen – ett VM-slutspel i fotboll. Några av fotbollens främsta spelare saknas även i Qatar.

Erling Braut Haaland och hans Norge misslyckades i kvalet till VM i Qatar som börjar på söndag. Arkivbild.

Erling Braut Haaland och hans Norge misslyckades i kvalet till VM i Qatar som börjar på söndag. Arkivbild.

Foto: Fredrik Varfjell/NTB/TT

Fotboll2022-11-17 13:01

Mohamed Salah, Liverpool/Egypten

Den skäggige måltjuven har vunnit det mesta med klubblaget de senaste åren, men 2022 har inte varit något bra år. Egyptens VM-dröm gick i kras när Senegal vann straffsparksläggningen i den den avgörande kvalmatchen och Liverpool har haft en jobbig start på säsongen.

Luis Díaz, Liverpool/Colombia

Colombia räckte inte till i det sydamerikanska kvalet, men för kantspelaren Díaz, köpt från Porto i januari, var det kanske lika bra. Det är bara veckor sedan han skadade ena knäet illa och han spelar inte igen förrän efter VM-uppehållet.

Riyad Mahrez, Manchester City/Algeriet

Den spelintelligente, flyfotade dribblern hade platsat i de flesta nationselvor. Algeriet var snubblande nära VM, men föll i förlängning i playoff-mötet med Kamerun. Mahrez får i stället nöja sig med att besöka Malmö där Algeriet möter Sverige på lördag.

Erling Braut Haaland, Manchester City/Norge

Världens bäste anfallare just nu? Det menar många. Norrmannen slaktar målrekorden på löpande band. Den som trodde att övergången till Premier League skull bli knepig fick helt fel. Haalands fysik och spelstil är som klippt och skuren för ligan. 18 mål redan säger det mesta om 22-åringens succé. Norge har inte spelat ett mästerskap sedan EM 2000. Det blir mycket upp till Haaland att baxa sitt landslag till EM i Tyskland 2024.

Gianluigi Donnarumma, Paris SG/Italien

Tänk er att Tre Kronor inte är med i A-VM på flera år. Det ungefär så italienarna har det när det kommer till fotboll. Två missade VM i rad innebär snudd på landssorg. Sverige satte krokben genom Miraklet i Milano i november 2017. Chockförlusten i playoff den här gången tog än hårdare – förlust hemma mot Nordmakedonien. Världsmålvakten Donnarumma kunde ha spelat två VM redan som 23-åring. Som tur är har han tiden på sin sida och får hoppas på spel i Nordamerika om fyra år.

Miguel Almiron, Newcastle/Paraguay

Den målfarlige yttern har glänst i klubblaget under hösten och valdes till månadens spelare i Premier League i oktober. Dessvärre håller inte Paraguay samma klass som tidigare och var inte i närheten av att ta sig till VM.

Gianluigi Donnarumma, i mitten, och hans Italien missade på nytt VM-slutspelet. Arkivbild.
Gianluigi Donnarumma, i mitten, och hans Italien missade på nytt VM-slutspelet. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!