Siktar på comeback: "För mig är det en fördel"

För några dagar sedan valde vi ut de bästa fotbollsspelarna i Kinda på 2010-talet. Då hamnade Hilding Djerf i topp. Här berättar han om kvaldramatiken som präglade Kisas framtid, det känsliga klubbytet till Rimforsa – och ambitionen att få fart på karriären igen.

Hilding Djerf, här i KBK-tröjan, blev vald först när vi utsåg de bästa spelarna i Kindafotbollen på 2010-talet.

Hilding Djerf, här i KBK-tröjan, blev vald först när vi utsåg de bästa spelarna i Kindafotbollen på 2010-talet.

Foto: Roelof Stroetinga

Fotboll2020-05-10 20:30

Villaägare i Rimforsa och nybliven tvåbarnspappa. Det händer mycket i Hilding Djerfs liv just nu. Lillebror Svante kom till världen för bara några veckor sedan.

– Det är full fart här hemma. Både med barnen och husrenoveringen. Fotbollen blir lidande, men tanken är att jag ska komma igång snart. Det är mycket smidigare att bara ha några hundra meter till Åsundavallen, jämfört med att pendla från Linköping.

Så du kör på en säsong till?

– Ja. Förra året kunde jag bara spela två matcher på grund av ryggproblem. Nu känns det bättre. För min del är det också en fördel att seriepremiären fortfarande är en bit bort.

Med sin kraftfulla spelstil har Hilding Djerf gjort ett stort avtryck i Kindafotbollen de senaste 15 åren. Först i Kisa BK, sedan i Rimforsa IF.

Historiebeskrivningen kunde dock ha blivit en helt annan. 2009 drabbades Hilding av en mycket allvarlig knäskada.

– Ett tag trodde jag att det var kört. Därför var det en väldigt speciell känsla när jag gjorde comeback drygt ett år efter skadan. Det är ett av mina bästa fotbollsminnen.

– Tyvärr har jag inte nått samma nivå igen. Det har fungerat helt okej, men skadan har hämmat mig.

På vilket sätt?

– Smidigheten, snabbheten och skottförmågan har försämrats.

Så kan det vara. Men vi som har sett Hilding Djerf spela fotboll de senaste åren kan intyga att han fortfarande håller hög klass – trots en del jobbiga skador.

undefined
En kvalmatch med Kisa 2011, mot Tjust.

När han tittar i backspegeln och summerar 2010-talet är det framför allt kvalspelet 2014 som sticker ut.

– Då var vi otroligt nära att gå upp i division 3 med Kisa. Vi hade ett starkt lag och hamnade på samma poäng och samma målskillnad som Högsby. De gick upp tack vare fler gjorda mål. Det var väldigt tungt.

– Jag tror att det kvalet formade mycket av Kisas framtid. Det kunde ha sett annorlunda ut om vi hade gjort ett mål till. Vi orkade inte riktigt ladda om efter det kvalet. Istället försvann några spelare och det började gå sämre. Titta på Högsby. De har spelat i division 3 sedan dess. Det kunde ha varit tvärtom.

undefined
Sedan 2016 har Hilding Djerf spelat i Rimforsa IF. Nu har han flyttat till orten och siktar på mer speltid än 2019.

Hilding Djerf spelade i KBK ytterligare en säsong. Sedan bytte han klubb. Till derbyrivalen och seriekonkurrenten Rimforsa IF. Med facit i hand var det en värvning som ändrade maktbalansen i Kindafotbollen.

– Självklart var det ett tufft beslut. Vissa var besvikna. Men för mig var det smidigare att spela i Rimforsa. Familjen hade lämnat Kisa som ort och jag var redo att testa något nytt. I grunden var det inte fotbollsmässiga skäl som låg bakom bytet. 

I Rimforsa har det blivit fyra säsonger med blandade resultat. Hilding Djerf har varit en av lagets bästa spelare, frånsett 2019 då den där ryggskadan satte stopp för spel större delen av säsongen.

Vad tror du om lagets chanser i år?

– Det är ovisst. På papperet har vi tappat några duktiga spelare, samtidigt är Nisse Lindsten tillbaka. Eftersom det bara blir elva seriematcher i år kan det gå hur som helst.

Med Hilding Djerf på planen ökar sannerligen RIF:s chanser att göra en bra säsong.

Till sist: Här har Hilding tagit ut en egen drömelva, bestående av medspelare från sin karriär. Martin Persson – Pontus Lindberg, Marcus Blomberg, Carlos de Mattos, Tobias Lundh – Marcus Karlsson, Christian Simonsson, Petter Melkersson, Frithiof Djerf – Nisse Lindsten, Marcus "Bulla" Holmertz (tidigare Johansson).

Personligt

Namn: Hilding Djerf.

Ålder: 31 (fyller 32 i sommar).

Familj: Fru och två barn.

Bor: Villa i Rimforsa sedan några månader tillbaka.

Jobb: Fysioterapeut i Linköping.

Intressen: Renovera i huset, familjen, friluftsliv och sport.

Klubbar: Kisa BK, Vimmerby IF (2012) och Rimforsa IF.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!