Silhavy: "Blir mycket svårt för oss

Tjeckiens förbundskapten Jaroslav Silhavy förlitar sig på sammanhållningen och lagandan. Mittfältsstjärnan Tomas Soucek pratar om de viktigaste dagarna i sin landslagskarriär och hyllar en spelare som inte är med. –Zlatan Ibrahimovic är enligt mig en av de bästa anfallarna i världen de senaste 20 åren. Klart att det är en förlust för Sverige, säger han inför torsdagens VM-playoff.

Tjeckiens förbundskapten Jaroslav Silhavy och lagkaptenen Tomas Soucek.

Tjeckiens förbundskapten Jaroslav Silhavy och lagkaptenen Tomas Soucek.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Fotboll2022-03-23 17:39

Kontentan av det som sades på Tjeckiens presskonferens på onsdagseftermiddagen kan kokas ned till det här:

Sverige är, enligt Silhavy och Soucek, klar favorit att gå vidare till playoffinalen mot Polen på tisdag.

Men matchen ska spelas.

– Det här kommer givetvis att bli mycket svårt för oss. På grund av frånvaron av skadade spelare men också för att 50 000 fans kommer att sjunga fram Sverige. Men jag vet att laget alltid haft förmågan att samla ihop sig till sådana här matcher, säger Silhavy.

"Jobba som ett lag"

Och fortsätter:

– Vi är väldigt starkt som lag. Vi har mött på pappret starkare lag och ändå vunnit. Spelarna kommer att ha den inställningen, att jobba som ett lag.

Tjeckerna saknar hela sin ordinarie backlinje sedan EM – där laget föll i kvartsfinalen mot Danmark.

– Det är en vanvettig otur. Jag saknar samtliga försvarare, men jag litar på dem jag har. Samspelet i försvaret kan vara ett av de stora problemen för oss.

Mittfältaren och lagkaptenen Tomas Soucek konstaterar att alla skador försvagat laget men att det går att kompensera.

– Varje spelare som inte är här är en förlust för oss. Viktigast är att vi som är här vet vad vi kan, att vi kämpar för varandra och för hela landet. Det är givetvis en förlust med skadade spelare men vi kommer inte att låta det påverka oss, säger han.

Bra koll på svenskarna

– Det var 16 år sedan Tjeckien gick till VM. Jag har varit med i EM och vet vilken otrolig upplevelse det var. VM är snäppet högre så på det sättet är det mina fem viktigaste dagar i landslagskarriären.

Soucek, till vardags i West Ham, har bra koll på sina motståndare på Friends arena.

– Det är klart att jag känner igen spelarna från Premier League, speciellt Dejan Kulusevski i Tottenham som jag mötte med West Ham i senaste ligamatchen. Jag känner förstås även till Victor Nilsson Lindelöf och Anthony Elanga. Det är fantastiska spelare och Sverige har bra spelare i flera europeiska toppligor, men vi koncentrerar oss på Sverige som lag.

– Jag hoppas att vi som lag kan göra något för vårt land. Vi har ett lag som är tekniskt, fysiskt och mentalt förberett. Det kommer att bli svårt för oss. Jag bara hoppas att vi går ut och ger allt vi kan, säger Soucek.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!