Skadad Blackstenius med i EM-kvaltruppen

Stina Blackstenius är skadad och kan kanske bara spela några minuter i det kommande EM-kvalet. Det räcker för Peter Gerhardsson. –Det kan vara så att de sista tio minuterna mot Island avgör hela EM-kvalet, säger förbundskaptenen om trupputtagningen.

Stina Blackstenius. Arkivbild.

Stina Blackstenius. Arkivbild.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Fotboll2020-09-02 15:20

Fotbollslandslagets matcher mot Ungern hemma och Island borta, 17 och 22 september, är de första sedan vårens träningsturnering Algarve Cup, som avslutades samtidigt som coronapandemin fick fäste i Europa.

Framför allt ser matchen mot Island ut att bli viktig i kampen om gruppsegern, då båda länderna har full pott efter tre av åtta omgångar.

Det är också därför som Stina Blackstenius något oväntat finns med i kvaltruppen, trots att Göteborgsanfallaren har en bristning i baksida lår. Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson väljer, efter samtal med Göteborg, en skadad Blackstenius framför exempelvis klubbkamraten Rebecka Blomqvist, som i stället får nöja sig med en plats i U23-landslaget.

– Det finns en möjlighet att Stina kan spela, inte mot Ungern men mot Island. Och det kan vara så att det är de sista tio minuterna mot Island som avgör hela det här EM-kvalet. Vi vill öppna upp för möjligheten att ha med henne i truppen, säger förbundskapten Peter Gerhardsson i samband med presentationen av truppen.

Curmark debuterar

Med tre andra centrala anfallare i truppen – Pauline Hammarlund, Anna Anvegård och Mimmi Larsson – känner Gerhardsson att han har säkrat upp tillräckligt för att chansa med Blackstenius.

– Det som Stina visade innan hon blev skadad var tillbaka till de internationella kvaliteterna som hon har. Därför är hon med, säger Gerhardsson.

Ytterligare en Göteborgsspelare sticker ut: 25-åriga Filippa Curmark, som är uttagen i A-landslaget för första gången.

– Hon har spelat både innerback och central mittfältare i Göteborg och under det här året har hon framför allt utvecklat sina passningar framåt, det är en väldigt passningsskicklig spelare. Hon är en bra avslutare, en fysisk spelare och bra i närkampsspelet.

– Hon har gjort det oerhört bra i Göteborg och har haft en fantastisk utveckling det här året. I varje match som jag och Magnus (Wikman, assisterande förbundskapten) har sett har vi lagt märke till egenskaper som är väldigt intressanta i ett A-landslag.

Schough tillbaka

På andra sidan erfarenhetsspektrumet är också Djurgårdens Olivia Schough, 29, och Linköpings Nilla Fischer, 36, tillbaka i Blågult för första gången på länge.

– Nilla spelade senast i VM (förra sommaren) och sedan hade hon en skada som höll henne borta från allting. I hennes fall är det att hon nu har spelat kontinuerligt i Linköping och är i form för att spela i landslaget igen. Och Schough har formmässigt kanske gjort sin bästa säsongsöppning under de här åren som jag har varit med, säger Gerhardsson.

Fakta: Den svenska truppen

Målvakter: Hedvig Lindahl, Atletico Madrid, Zecira Musovic, FC Rosengård, Jennifer Falk, Göteborg

Försvarare: Jessica Samuelsson, FC Rosengård, Magdalena Eriksson, Chelsea, Amanda Ilestedt, Bayern München, Hanna Glas, Bayern München, Jonna Andersson, Chelsea, Linda Sembrant, Juventus, Nilla Fischer, Linköping, Emma Kullberg, Göteborg.

Mittfältare/anfallare: Kosovare Asllani, Real Madrid, Nathalie Björn, Rosengård, Lina Hurtig, Juventus, Julia Zigiotti Olme, Göteborg, Caroline Seger, Rosengård, Olivia Schough, Djurgården, Sofia Jakobsson, Real Madrid, Loreta Kullashi, Eskilstuna, Mimmi Larsson, Rosengård, Fridolina Rolfö, Wolfsburg, Pauline Hammarlund, Göteborg, Anna Anvegård, Rosengård, Filippa Curmark, Göteborg, Stina Blackstenius, Göteborg.


Fakta: EM-kvalet

Damernas EM-slutspel i fotboll i England skulle ha arrangerats nästa sommar, 2021. Men eftersom coronapandemin lett till flera framflyttade mästerskap kommer EM att arrangeras ett år senare, 2022.

Inför kvalets omstart i september toppar Sverige sin grupp med maximala nio poäng på tre matcher. Även Island har inlett kvalet med tre raka segrar.

Sveriges återstående kvalmatcher:

17 september: Ungern (hemma)

22 september: Island (borta)

22 oktober: Lettland (h)

27 oktober: Island (h)

1 december: Slovakien (b).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!