Skadekrisen förvärras – Rubensson klev av

Sveriges skadeproblem växer. Dagen efter VM-kvalsegern mot Finland klev Elin Rubensson av träningen redan efter ett par minuter. –Jag tror att hon fick en känning någonstans, säger assisterande förbundskaptenen Magnus Wikman.

Elin Rubensson, här inför torsdagens match mot Finland, är ett nytt frågetecken under den pågående VM-kvalsamlingen.

Elin Rubensson, här inför torsdagens match mot Finland, är ett nytt frågetecken under den pågående VM-kvalsamlingen.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Fotboll2021-11-26 13:49

Det såg vådligt ut när de svenska fotbollsdamerna tränade på Ullevi dagen efter 2–1-segern i VM-kvalet mot Finland. Den kalla Göteborgsnatten gjorde sig fortfarande påmind och frosten täckte stora delar av gräsmattan.

Spelarna halkade runt i parti och minut och för att undvika skador anpassades övningarna.

– Planen är fin men den hade ju inte värmts upp efter minusgraderna i natt. Därför valde vi att ha vissa restriktioner i spelet, att till exempel inte ha fler än två tillslag så att det inte skulle bli så mycket löpningar, säger assisterande förbundskaptenen Magnus Wikman.

Tre minuters träning

Det hjälpte inte Häckenspelaren Elin Rubensson, som knappt hann börja träna innan hon tvingades kliva av. 28-åringen lämnade direkt Ullevi för att åka och undersöka den eventuella skadan.

– Jag tror inte att det var en situation, jag tror att hon fick en känning någonstans och sade till. Och då tyckte de att det var säkrast att hon åkte i väg och tittade på det, säger Wikman.

Rubensson, uttagen som back men även användbar på mittfältet, fogas därför till den redan stora skaran av svenska frågetecken inför tisdagens VM-kvalmatch mot Slovakien.

Kan kalla in ersättare

Kosovare Asllani, Nathalie Björn och Anna Anvegård har alla tvingats tacka nej till samlingen, både Stina Blackstenius och Caroline Seger kom hit med skadeperioder bakom sig (Seger hoppade dock in mot Finland) och Rebecka Blomqvist stukade foten i veckan och är redan bora från Slovakienmatchen. Dessutom har Hanna Bennison varit kvar på hotellet de senaste dagarna med förkylningssymptom.

Nu kan det bli aktuellt att kalla in fler spelare, i så fall troligtvis från det U23-landslag som under torsdagen bortabesegrade Italien med 1–0.

– De lämnar Italien klockan 20 i kväll, så vi har varit i kontakt med dem, men vi har inte kallat in någon spelare än. Men vi måste nog ta ett beslut i dag om vi ska ta in en eller flera spelare, säger Magnus Wikman.

Fakta: Läget i Sveriges grupp

1) Sverige, 4 matcher, 12 poäng, +7 i målskillnad.

2) Finland, 4, 6, +2.

3) Slovakien, 4, 4, 0.

4) Irland, 3, 4, 0.

5) Georgien, 3, 0, –9.

Sveriges spelade matcher:

17 september: 1–0 mot Slovakien (borta)

21 september: 4–0 mot Georgien (hemma)

21 oktober: 1–0 mot Irland (b)

25 november: 2–1 mot Finland (h)

Sveriges kommande matcher:

30 november: Sverige–Slovakien

2022

7 april: Georgien–Sverige

12 april: Sverige–Irland

6 september: Finland–Sverige

Totalt 51 lag deltar i det europeiska kvalet till VM i Australien och Nya Zeeland 2023. Kvalet avslutas i september 2022, med playoff-spel månaden därpå.

+ De nio gruppvinnarna går direkt till VM.

+ Tvåorna går till det europeiska playoff-spelet, som avgörs genom två rundor i oktober 2022, där två direktplatser och en plats till ett ytterligare interkontinentalt playoffspel, står på spel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om