Skolgårdsfotboll bakom MFF:s succéstart

Fem omgångar in på allsvenskan står Malmö FF på maximala 15 poäng. Orsaken till succéstarten enligt nye tränaren Henrik Rydström? Skolgårdsfotboll med struktur. –Jag tycker att det är fantastisk fotboll, säger lagkaptenen Anders Christiansen efter 4–2-segern mot Hammarby.

Malmö FF-spelarna firar 4–2-segern hemma mot Hammarby. Trepoängaren var MFF:s femte raka av fem möjliga.

Malmö FF-spelarna firar 4–2-segern hemma mot Hammarby. Trepoängaren var MFF:s femte raka av fem möjliga.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Fotboll2023-04-30 19:29

Henrik Rydström kallar MFF:s offensiv säsongen 2023 för ”skolgårdsfotboll med struktur” och Anders Christiansen gillar den fria fotboll som laget spelar.

– Det kräver otroligt mycket energi och otroligt mycket löpmeter, men framför allt bra relationer till varandra, säger dansken efter den femte raka segern av fem möjliga.

Christiansen jämför det med säsongerna 2020 och 2021 då landsmannen Jon Dahl Tomasson tränade MFF till två raka SM-guld.

– Jon pratade om positioner och inte formationer. Vi gamla som har varit i Malmö en lång tid är också nyckeln, vi känner till det sedan tidigare.

Det krävs att man unnar sin lagkamrat framgångar, säger han. Att skapa ytor för varandra.

– Har man inte de rotationerna är det skit samma, säger Christiansen.

Under alla guldår på 2010-talet har MFF aldrig inlett säsongen med fem raka segrar, men nu står skåningarna på full pott och leder allsvenskan tre poäng före Häcken.

– Det är jättebra det vi har gjort, men det är fortfarande 25 matcher kvar i allsvenskan. Vi vinner ingenting i april eller maj månad. Det är fortfarande saker vi kan göra bättre, säger Anders Christiansen.

Närmast väntar Varberg på bortaplan på torsdag och på söndag kommer AIK på besök till stadion i Malmö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!