Sköna guldfirandet: "Kommer gå all in"

Hammarby säkrade första SM-guldet sedan 1985. Nu fick laget fira framför segerrusiga fans på Medborgarplatsen. –Man får gåshud, säger mittfältaren Matilda Vinberg.

Hammarby firar SM-guldet tillsammans med fansen på Medborgarplatsen.

Hammarby firar SM-guldet tillsammans med fansen på Medborgarplatsen.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotboll2023-11-11 22:09

Efter stor dramatik stod "Bajen" som segrare i damallsvenskan 2023. Hammarby besegrade IFK Norrköping på bortaplan med 2–0 och kunde åka hem till Stockholm som svenska mästare.

Hemma på Medborgarplatsen togs de emot av jublande och festglada supportrar.

– Man får gåshud. Våra fans är en av de främsta faktorerna till att vi faktiskt tar guldet, säger landslagsmittfältaren Matilda Vinberg.

Lagkaptenen Alice Carlsson fyller i:

— Det är fantastiskt att gå ut framför våra supportrar. Vi gjorde det efter cupfinalen men nu är det ännu mer folk så det var otroligt.

— Vi i laget är glada men att fira med våra fans är speciellt — de betyder mycket för oss. De är exemplariska, felfria varje gång.

Upplösningen på guldstriden blev oerhört dramatiskt. Till sist kunde Hammarby hålla undan och ta hem guldet före Häcken på målskillnad.

— Det är extrem lättnad och glädje. Det är så mycket känslor men jag börjar landa i att jag bara är extremt stolt och oerhört glad, säger Carlsson.

"Skrivit mycket historia"

För Hammarbysupportern Vinberg är SM-guldet något speciellt.

— Guldet betyder otroligt mycket. Jag är "bajare" från när jag var liten och jag har hela släkten här som är "bajare", de är väldigt stolta över mig. Jag är otroligt stolt över att vara en del av det här laget och att vi tillsammans gjorde det möjligt.

Framgången med klubblaget rankar 20-åringen högt.

– Att få kamma hem den här titel är så klart det största hittills i min karriär. Så det kan bara bli ännu bättre.

Lagkaptenen håller med:

— Det är häftigt. Vi har skrivit mycket historia i "Bajen" bara det här året med cupguldet och nu SM-guldet. Skulle man suttit där i januari och sagt att vi vinner dubbeln så går det knappt att tro på det. Det är helt otroligt, säger Carlsson.

"Finns inget stopp"

Hur guldet ska firas? För Matilda Vinberg blir det mat och dryck med vänner och familj och en spänd förväntan på vart kvällen kommer ta henne.

Alice Carlsson har tydligare planer:

– Jag kommer gå all in! Det finns inget stopp på den här festen.

Hammarbys tränare Pablo Piñones-Arce håller upp dubbla pokalerna.
Hammarbys tränare Pablo Piñones-Arce håller upp dubbla pokalerna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!