Skotsk fotboll förbjuder nickar runt matchdagar

Det är slutnickat i skotsk proffsfotboll. I alla fall dagarna före och efter match. Genom förbudet hoppas man kunna sänka riskerna att spelare drabbas av demens efter karriären.

Skottlands Fiona Brown nickar undan en boll i en landskamp mot Sverige 2017. Nu inför skotsk fotboll ett förbud mot nickar före och efter matchdag, för att sänka risken för hjärnskador. Arkivbild.

Skottlands Fiona Brown nickar undan en boll i en landskamp mot Sverige 2017. Nu inför skotsk fotboll ett förbud mot nickar före och efter matchdag, för att sänka risken för hjärnskador. Arkivbild.

Foto: Patric Söderstrom/TT

Fotboll2022-11-28 11:28

Frågan om hjärnskador kopplat till elitfotboll aktualiserades i fjol när det uppmärksammades hur flera tidigare engelska landslagsmän, bland andra Bobby Charlton, diagnostiserats med demenssjukdomar.

En möjlig orsak som lyfts är de många nickarna som en spelare utsätter huvudet för under karriären.

Nu väljer det skotska fotbollsförbundet (SFA) att införa nya riktlinjer, där man uppmanar alla klubbar att förbjuda nickar på träning dagen före och efter match, skriver BBC. Dessutom ombeds klubbarna att ha max en övning per vecka där nickar ingår.

Riktlinjerna införs efter samråd med landets 50 proffsklubbar på dam- och herrsidan.

– Även om forskning på ämnet fortsätter så pekar det vi redan vet gällande nickande och dess effekter på hjärnan på att det sker en mätbar försämring av minnet som varar 24–48 timmar efter ett antal nickar, säger SFA:s läkare John MacLean till BBC.

– Målet är att att minska alla tänkbara förvärrande effekter av nickar genom att minska den totala mängden (nickar) under träning.

För tre år sedan visade en studie vid Glasgow University att tidigare fotbollsspelare löper tre och en halv gång större risk att dö av hjärnsjukdomar.

I Skottland har man legat i framkant i frågan, och sedan tidigare har landets fotbollsförbund bland annat infört ett förbud mot nickar i träning för alla under 12 år. Skottland var också det första landet i världen att införa gemensamma riktlinjer för alla idrotter för hur man ska hantera misstänkta hjärnskakningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!