Skrällar, favoritsegrar, heta dueller – Cupen startar

Då var det dags. Våren är här och fredag kväll drar den riktiga tävlingssäsongen igång på allvar för många av våra lokala lag. I Östergötland har kulan varit i luften ett par veckor med tävlingsmatcher i cupen. Nu är det Smålandslagens tur. Först ut: HM IS mot Lojal. Här ser ni vilka grupper våra lokala lag hamnat i.

Ikväll startar Smålandscupen i fotboll. Lojal, Södra Vi och Frödinge är tre av lagen som är med i turneringen.

Ikväll startar Smålandscupen i fotboll. Lojal, Södra Vi och Frödinge är tre av lagen som är med i turneringen.

Foto: Magnus Strömsten

Fotboll2024-03-08 17:41

Totalt är det hela 33 (!) grupper i årets upplaga av Toyota Cup (Smålandscupen) på herrsidan. Fyra lag i varje grupp där gruppvinnaren tar sig till nästa steg. Efter det kommer även de högre rankade lagen in i turneringen, de som spelar högre upp i seriesystemet. 

HERR

GRUPP 11: (Mörlunda, Virserum, Holsby, Ekenässjön)

Kommentar: En grupp med två ganska tydliga favoriter i division 5-lagen Holsby och Ekenässjön. Holsby slutade på en stabil mittenplacering i femman förra året, samtidigt som Ekenässjön flyttade upp efter en säsong som obesegrade. Återuppstartade Virserum och Mörlunda kommer få det tufft. En entusiasm över att ha fotbollen tillbaka i bygden gör så att Virserum slutar över Mörlunda. Men något avancemang för lagen blir det inte.

Premiärmatcher: Mörlunda-Virserum, Holsby-Ekenässjön

Så slutar gruppen: 1) Holsby 2) Ekenässjön 3) Virserum 4) Mörlunda

GRUPP 12: (Järnforsen, Eksjö, Höreda, Farstorp)

Kommentar: Järnforsen bör inte ha några problem med att få Farstorp på fall, de sistnämnda vann knappt en match i "sexan" förra året. I de andra matcherna stöter de däremot på för stor patrull. Det blir inte tal om ett avancemang här, möjligen en kamp om andraplatsen i bästa fall.

Premiärmatcher: Farstorp-Järnforsen, Eksjö-Höreda

Så slutar gruppen: 1) Eksjö 2) Höreda 3) Järnforsen 4) Farstorp

GRUPP 13: (Djursdala, IFK Tuna, Gunnebo, Gamleby)
Kommentar: Tuna, Tuna, Tuna. De är storfavorit i den här gruppen. Man kan kanske tycka att DSK ska kunna störa dem, men sett till vad laget presterade mot VIF P18 förra helgen...Nä. Det är inte alls särskilt troligt. Förmodligen spelas gruppfinalen redan på lördag, just mellan Djursdala och Tuna. Vi utgår från att Gunnebo och Gamleby inte ska ha en suck här. 

Premiärmatcher: Djursdala-Tuna (lördag)

Så slutar gruppen: 1) IFK Tuna, 2) Djursdala, 3) Gunnebo, 4) Gamleby
 

GRUPP 14: (Hjorted/Totebo, IFK Västervik, BOIF, Överum)

Kommentar: Är det en självklarhet att IFK Västervik, förhandsfavoriten i femman tillsammans med IFK Tuna, ska vinna den här gruppen? Nej, just det. Det såg vi förra helgen då Hjorted/Totebo och IFK spelade 0–0 i en träningsmatch. Nu möts de igen, bara en vecka senare. Vi tror däremot att det kommer att stå mellan just de här båda lagen. Visst BOIF var ett topplag i sexan förra säsongen och Överum är ja...Överum. Grundtipset är ändå IFK och Hjorted/Totebo. 

Premiärmatcher: Hjorted/Totebo-IFK Västervik (lördag)

Så slutar gruppen: 1) IFK Västervik, 2) Hjorted/Totebo, 3) BOIF, 4) Överum

undefined
Tipset: Vi tror att Södra Vi IF och Adrian Mathiasson står som slutsegrare i sin grupp.

GRUPP 15: (Södra Vi, Horn/Hycklinge, Ankarsrum, Tjust

Kommentar: Här har vi två klara favoriter: Södra Vi och Tjust. Båda lagen med nya tränare, där Peter "Pekka" Magnusson är tillbaka i SVIF efter några säsonger på "vift" i andra klubbar. I Tjust hittar vi forne storspelaren Niclas Andersson som ny vid tränarrodret. Känslan är att de två division fem-lagen har något spännande på gång. Det ska mycket till om Horn, bottenlag i sexan förra året, och ett sargat AIS ska kunna rubba Södra Vi eller Tjust. 

Premiärmatcher: Södra Vi-Tjust, Ankarsrum-Horn/Hycklinge (lördag)

Så slutar gruppen: 1) Södra Vi, 2) Tjust, 3) Ankarsrum, 4)Horn/Hycklinge

undefined
Lojal är först ut bland de lokala lagen i Toyota Cup (Smålandscupen). De spelar fredag kväll, mot HM IS

GRUPP 16: (Lojal, HM IS, Målilla, Krokstorp)

Kommentar: Häftiga matcher med tre lokala lag. Här får nog division fem-nykomlingen Lojal hållas som favorit före HM IS. De spelar för övrigt mot varandra redan under fredag, i Eksjö. Målilla? Ett oskrivet kort, som kanske kan vara med bråka lite om gruppsegern. Krokstorp räknar vi däremot bort. 

Premiärmatcher: HM IS-Lojal (fredag), Krokstorp-Målilla (lördag)

Så slutar gruppen: 1) Lojal, 2) HM IS, 3) Målilla, 4) Krokstorp)

GRUPP 17: (Hultsfred, Storebro, Frödinge, Rödsle)

Kommentar: Även här hittar vi tre lokala lag. En öppen grupp på förhand där bara HFK lirar i femman. Övriga i division sex. Men frågan är ändå om Hultsfred är favorit att vinna gruppen med tanke på alla tunga spelarförluster? Jo, vi tror det trots allt. Det unga HFK-gänget har sett bättre ut än väntat så här långt. 

Premiärmatcher: Rödsle-Storebro (lördag), Hultsfred-Frödinge (söndag)

Så slutar gruppen: 1) Hultsfred, 2) Storebro, 3) Frödinge, 4) Rödsle

GRUPP 18: (Hebe, Fårbo, Ariel, Stjärnan)

Kommentar: Här får nog ändå division sex-laget Fårbo hållas som knapp favorit, i vart fall sett till vad laget presterat i träningsmatchena hittills. Tre raka vinster och inte ett enda insläppt mål och då har de ändå mött IFK Oskarshamn och IFK Västervik. Vi tror också att Hebe överraskar och kan ge både Fårbo och de båda division fem-lagen Ariel och Stjärnan en match. 

Premiärmatcher: Fårbo-Hebe (söndag)

Så slutar gruppen: 1) Fårbo, 2) Hebe, 3) Stjärnan, 4) Ariel

undefined
Noop. Frödinge får ge sig i matchen om gruppsegern. Vi tror att Västervik blir för svåra att tas med.

DAM
GRUPP 5: (Frödinge, Hultsfred, Holsby, Västervik)

Kommentar: Här får Västervik tipset. De var tvåa i division 3 förra året, där Holsby kom på nedre halvan i sin serie. Frödinge och Hultsfred lär få prestera på topp om de ska kunna ge sig in matchen om att ro hem gruppen. Vi tror inte att de lyckas med det, utan det här bör Västervik kamma hem. 

Premiärmatcher: Frödinge-Hultsfred (söndag)

Så slutar gruppen: 1) Västervik, 2) Frödinge, 3) Holsby, 4) Hultsfred

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!