"Skulle vara kul att komma till Vitryssland"

Ett drömläge att avancera. I nästa runda väntar antingen lettiska Liepaja och eller Dinamo Minsk. "Det skulle vara kul att komma till Vitryssland", säger Jens Gustafsson.

Foto: David Iwung

FOTBOLL2019-07-18 07:00

LÄS MER: Gustafsson: "Vi har agerat för naivt"

LÄS MER: Nyman: "Han har räddat oss många matcher"

Två ändringar i laget mot Östersund. Nya omkastningar i Europa-returen? "Det har jag inte bestämt", säger Jens Gustafsson.

Utgångsläget går inte klaga på.

IFK Norrköping har gett sig själva goda möjligheter att ta sig till andra Europa League-omgången efter 2–0-jobbet som gjordes på Irland för en vecka sedan.

Jens Gustafsson förbereder sitt lag på ett St Patrick's Athletic som inte kommer spara på attackerna när ligafemman ska försöka vända på Östgötaporten.

– Det är troligt att de kommer vilja ta tag i taktpinnen och gå framåt ganska snabbt. Det gäller att respektera det. Vi är ändå nöjda med hur matchbilden såg ut där nere men vi mötte lag som hotade oss på fasta situationer och inläggslägen. De kommer inte ge bort den här matchen gratis, den saken är solklar, menar IFK-managern.

IFK tränade i en och en halv timme på Östgötaporten på onsdagseftermiddagen.

Det är inte bara faktumet att "Peking" har 2–0 att gå på som glädjer.

Med undantag för Pontus Almqvist – som inte får spela i Europa i och med hans utlåning till Sylvia – är det inga andra namn på skadelistan.

Alexander Jakobsen behöver ett par träningar till innan han anses vara aktuell för en startplats.

Mot Östersund i söndags ställde IFK-managern över Jordan Larsson och Lars Krogh Gerson, båda kom in från bänken.

Hur tänker du runt laguttagningen nu?

– Det har jag inte bestämt. Jämför man med matchen mot Östersund så har vi haft en dag till att vila. Det gör jätteskillnad när vi spelar med den här intensiteten. Vi blir bättre och bättre på att hantera det också, menar IFK-managern.

Som vid sidan av att leda laget i allsvenskan och Europa numer har ett transferfönster att hålla koll på med.

Eller?

– Man tror att det är ett magiskt datum men det har hållit på hur länge som helst. Skillnaden är att det är först nu spelarna kan bli klara för en annan klubb men det är inte så att aktiviteten ökar på grund av datumet. Den har funnits där hela tiden, menar Jens Gustafsson.

Henrik Castegren har hamnat långt bak i kön på försvarssidan och har inte startat en allsvensk match sedan premiären mot Helsingborg.

– Det är många som står vid sidan och förtjänar mer. Han (Castegren) är definitivt en av dom. Om vi pratar "Henka" så hamnade han lite i kläm efter premiären. Vi behöver fatta beslut för IFK:s bästa. Att tappa Henka nu i den perioden vore förödande. Det är bara jobba på och ta möjligheten när den kommer.

Om IFK skulle avancera till andra omgången väntar det ett hemmamöte mot antingen lettiska Liepaja eller Dinamo Minsk.

Vill du till Minsk eller Lettland?

– Vi såg första matchen och det lettiska laget var lite starkare. Sedan har Minsk en starkare historia. Det är lättare att relatera till att de är bra. Det blir nog en tuff match, men sportsligt är det omöjligt att veta vad som är till mest fördel för oss men det skulle vara kul att komma till Vitryssland, säger Jens Gustafsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!