Skyttekungen: "Har ångrat det flera gånger"

Snabb, målfarlig och hemmakär. Det är tre ord som beskriver Daniel Karlsson. Här berättar Rimforsa IF-spelaren om sin imponerande svit på 2010-talet, varför han bröt kontraktet med VIF – och sin stora fotbollsdröm.

Daniel Karlsson var Rimforsa IF:s målkung på 2010-talet, med 82 fullträffar. Här har han precis nätat mot IFK Motala.

Daniel Karlsson var Rimforsa IF:s målkung på 2010-talet, med 82 fullträffar. Här har han precis nätat mot IFK Motala.

Foto: Arkiv

Fotboll2020-05-25 20:30

De senaste veckorna har vi grävt i tidningsarkivet och gått igenom hundratals matchrapporter på förbundets hemsida. Det ska leda fram till två unika skytteligor för lokalfotbollen på 2010-talet. En för herrspelarna, en för damspelarna.

Hittills har vi presenterat 14 herrlag och cirka 700 spelare på vår sajt, www.vimmerbytidning.se. Det finns gott om duktiga målskyttar. Men bara ett fåtal av dem har lyckats med bedriften att göra mål tio säsonger i rad – för samma klubb. Riktiga trotjänare, med andra ord.

I det sällskapet hittar vi bland andra Rickard Thuresson i Vimmerby IF, Robin Flöisbon i Storebro IF och Mika Marjeta i Hägerstads IF.

Och så Daniel Karlsson. Den kvicke ytteranfallaren har varit oerhört nyttig för Rimforsa IF sedan A-lagsdebuten 2009. Han fick chansen som 15-åring och gjorde mål direkt. Sedan har det bara rullat på.

Totalt gjorde Daniel Karlsson 82 mål på 2010-talet. Han vann RIF:s interna skytteliga i överlägsen stil, före Mikael Philipsson (55) och Arvid Borell (51).

– Jag misstänkte att jag skulle vinna, men det var en positiv överraskning att det var så många mål. Det trodde jag inte.

Är du en bra avslutare?

– Det går lite i vågor. Ibland är jag effektiv, ibland missar jag för mycket. Totalt sett är jag väl helt okej. Jag försöker att utnyttja min snabbhet för att komma till bra lägen.

Daniel Karlsson har aldrig gjort fler än 13 mål någon säsong. Istället är det hans jämnhet som sticker ut.

Själv minns han tre mål lite extra:

* 2009 mot Ljungsbro. "I min första A-lagsmatch på Åsundavallen gjorde jag mål med en lobb."

* 2012 mot Skärblacka. "Vi vann seriefinalen med 1–0 och jag avgjorde, efter ett friläge från halva planen. Det var den säsongen som vi gick upp i division 4."

* 2019 mot Grebo. "En svängig match som vi vann med 4–3, trots en tidig utvisning. Jag gjorde hattrick. Det sista målet kom i slutet, när Arvid Borell dribblade bort några spelare och passade mig."

undefined
Thomas "TG" Gustafsson, som ledde RIF i början av 2010-talet, är högst upp på Daniel Karlssons tränarlista.

I både fotboll och innebandy har Rimforsa IF haft en förmåga att behålla sina egenfostrade spelare, trots locktoner från andra klubbar. Daniel Karlsson är en av många som säger sig vara "hemmakär".

– Efter varje säsong brukar det vara en eller två klubbar som hör av sig. Men nej... jag har egentligen aldrig varit sugen på att lämna Rimforsa.

Du värvades ändå till Vimmerby IF för några år sedan, när de fortfarande spelade i division 2. Hur minns du den tiden?

– Fotbollsmässigt var det jättebra. Däremot passade det inte med min livssituation just då. Jag skulle flytta hemifrån och börja plugga till lärare. Det blev för mycket.

– I efterhand har jag ångrat mig flera gånger att jag aldrig riktigt gav det chansen i Vimmerby. Jag stannade i några månader på försäsongen. Sedan blev det Rimforsa igen.

Nu laddar Daniel Karlsson för en ny säsong i RIF-tröjan.

– Vi har en intressant trupp med många unga och duktiga spelare. Bland annat har David Cederholm och David Lund imponerat på mig. Och det var ett kap att vi fick tillbaka "Nisse" (Lindsten).

Hur stark är truppen om du jämför med tidigare år?

– På papperet är den medelbra. Vi kanske inte är redo att utmana om seriesegern i år, men inom ett par säsonger är det en realistisk målsättning. Känslan är att vi har något bra på gång. 

– Min dröm är att nå division 3 med Rimforsa. Det är mycket därför jag har stannat kvar i klubben i alla år.

Personligt

Namn: Daniel Karlsson.

Ålder: 25 år (fyller 26 i slutet av sommaren).

Bor: Rimforsa.

Jobb: Är snart färdigutbildad mellanstadielärare. Har fått en tjänst på Rimforsa skola till hösten.

Bästa medspelaren: "Jag måste säga Martin Persson. Han kunde vinna matcher helt på egen hand."

Bästa tränaren: "TG (Thomas Gustafsson). Det är honom jag lärt mig mest av. Han hade bra pondus och kunde ryta ifrån när det behövdes."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!