Skyttekungens första mål när Örebro vann

Han öste in mål för Degerfors i superettan – men i allsvenskans målsnålaste lag har det inte varit så enkelt. Så lättnaden var total då Erik Björndahl tog död på måltorkan när Örebro till sist besegrade Mjällby med 3–1. –Hur skönt som helst, säger han till TT.

Erik Björndahl kvitterade för ÖSK mot Mjällby i 3–1-segern.

Fotboll2020-07-20 21:10

Örebro hade inför matchen gjort minst mål i allsvenskan, och hade lägst målsnitt när det gäller skott på mål. Men mot Mjällby lossnade målskyttet och Örebro suddade ut den dystra statistiken. Gladast av alla på Behrn arena var säkert Erik Björndahl, nyligen fyllda 30 år, som hade väntat länge på sitt första allsvenska mål.

Efter två framgångsrika säsonger i Degerfors där han totalt gjorde 34 mål och vann superettans skytteliga 2019 på 20 fullträffar blev Björndahl inför denna säsong värvad till den allsvenska klubben i sin hemstad.

– Äntligen. Det har varit lite stolpe och ribba ut. Men det är väldigt skönt när jag till slut får in bollen.

TT: Hur frustrerande har måltorkan varit?

– Man är anfallare, man är här för att göra mål så det klart att när inte målen kommer … det är ju det första man tittar på hos en anfallare. Fast jag tycker arbetsinsatsen och mitt spel har känts bra.

Lahne orsakade straff

Men Erik Björndahls Örebro fick en mardrömsstart mot Mjällby. Redan efter fyra minuter pekade domaren Bojan Pandzic på straffpunkten efter att ÖSK:s Jack Lahne gick in olyckligt i en nickduell och tacklade Viktor Gustafsson rakt i ryggen i samband med en hörna. Gästernas kapten David Löfquist klev sedan fram och placerade bollen kyligt och säkert intill stolpen.

– Vi fick verkligen en kalldusch i början, men sånt är bara att glömma. Sedan tycker jag att vi jobbar oss in i matchen.

Visst var det så. Och bara några minuter senare fyrade Björndahl själv iväg ett stenhårt skott i ribban.

Så efter 38 minuter fick ÖSK-anfallaren äntligen måljubla när han tryckte in kvitteringen efter en tilltrasslad situation i straffområdet.

Eller som ÖSK-tränaren Axel Kjäll sade på presskonferensen:

– Ett klassiskt Erik Björndahl-mål. Bollen skulle bara in.

"Mycket vilja"

– Det blir stökigt i straffområdet och bollen studsar lite överallt, sen känner jag bara att den är lite långt ifrån mig, men jag slänger mig in med hundra procent och träffar bollen stenhårt. Sen tror jag att bollen går tunnel på målvakten och rakt in i nät. Det är klart att det kanske är ett typiskt mål av mig, det är mycket vilja men den skulle bara in där. Och det var extra skönt med tanke på att jag träffade ribban innan.

Örebro fick sedan en drömöppning i andra halvleken när Nahir Besara skickade in 2–1 på en läcker frispark strax utanför straffområdet.

Och efter 80 minuter störtade Jake Larsson fram och tryckte in slutresultatet till 3–1 från en svår vinkel efter att han bara hade varit inne på planen i 31 sekunder – rena succéinhoppet för talangen som slog igenom i Örebro förra säsongen.