Slopade reservlagsserier ett lyckat drag

Slopade reservlagsserier och en rak seriepyramid på herrsidan har fått effekt i Östergötland. 50 B- och C-lag är anmälda till den kommande säsongen. "Det känns jätteroligt", säger Carro Phalén på ÖFF.

I år spelas en rak seriepyramid på herrsidan i Östergötland. Arkivbild.

I år spelas en rak seriepyramid på herrsidan i Östergötland. Arkivbild.

Foto: Michael Nordin

Fotboll2022-01-11 19:15

Det är en ökning med sex reservlag från förra säsongen. Totalt har tolv nya reservlag kommit till.

– Det känns ju såklart kul att vi får positiva siffror direkt, säger Carro Phalén.

I höstas beslutade Östergötlands fotbollförbund att skapa en rak seriepyramid på herrsidan och att reservlagen ska spela i de "vanliga" distriktsserierna. Det har bland annat inneburit att division 7 gjort comeback efter några år i dvala. 

Bakgrunden är att antalet lag har minskat drastiskt de senaste åren. Reservlagen har exempelvis gått från 122 till 44 på 20 år, men även antalet A-lag har blivit färre. 

”Kombinerade lag kan vara en bra lösning för föreningar som tappat spelare och har svårt att fylla ett eget lag”, skrev ÖFF då.

När anmälningstiden gick ut i måndags var 131 herrlag och 36 damlag anmälda till ÖFF:s distriktsserier. Det är en liten ökning jämfört med fjolåret (127 herrlag och 33 damlag).

– På damsidan har vi haft en ökning de senaste fem åren medan vi har tappat lag på herrsidan. Det är ju därför vi har gjort den här åtgärden, säger Carro Phalén.

I slutet på januari kommer ÖFF med ett serieförslag som skickas på remiss till klubbarna. Tanken är sedan att förslaget ska klubbas på representantskapsmötet i början på mars. 

Fortfarande saknas dialog med ett par föreningar, däribland Dulqad och Medevi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!