Smålandsidrotten och flera förbund går samman i gemensam satsning

Förr var det vanligare att barn och ungdomar höll på med flera idrotter samtidigt relativt högt upp i åldrarna. Så är det inte riktigt längre. Av olika skäl väljer idag många idrottande ungdomar att specialisera sig tidigt - stick i stäv med vad all forskning anser vara bra.
Detta vill nu sex Smålandsförbund och Smålandsidrotten ändra på.

Smålandsidrotten tar krafttag mot för tidig specialisering och gör nu en gemensam satsning.

Smålandsidrotten tar krafttag mot för tidig specialisering och gör nu en gemensam satsning.

Foto:

Fotboll2017-02-27 15:22

– Trenden är tydlig. Idag väljer barnen generellt att satsa på en enskild idrott för tidigt, säger Stefan Fredriksson, idrottskonsulent på Smålandsidrotten.

För att försöka åstadkomma en förändring och värna om barns och ungdomars möjligheter har sex olika förbund och idrotter inom Småland (bandy, basket, handboll, fotboll, innebandy och ishockey) gått samman och enats om att tjejer och killar (upp till 15 år) ska kunna hålla på med flera idrotter samtidigt.

Arbetet har pågått sedan ett år tillbaka, då representanter för de sex största lagidrotterna i Småland träffades på ett möte. Nu har en handlingsplan tagits fram. Nyligen presenterades de gemensamma riktlinjerna kallat ”Samsyn Småland”. Nu ska förbunden och Smålandsidrotten sprida informationen och budskapet till föreningarna i Småland.

Vad innebär handlingsplanen?
– Att förbunden så gott det går ska organisera sina aktiviteter så att barn och ungdomar ska kunna syssla med flera idrotter samtidigt.

Hur ska ni gå tillväga?
– Någonstans måste vi tillbaka och fråga oss varför barn och ungdomar håller på med idrott? Vi måste alltid utgå ifrån vad barnen och ungdomarna vill. Det är inte vi vuxna eller ledare som ska tala om vad som är roligt, utan det ska de upptäcka själv, säger Stefan Fredriksson.

Varför specialiserar man sig tidigare idag?
– En anledning kan vara att ledare vill fånga upp de unga idrottarna allt tidigare så att de ska fastna just för den idrotten de själva är verksamma i.

– En annan sak är deltagaravgifter. Det kan bli dyrt för föräldrar att betala dessa avgifter om du har barn som håller på med flera olika idrotter, säger Stefan Fredrikssons kollega på Smålandsidrotten, Kenth Karlsson.

Upplever ni att det är för mycket hets idag kring barn och ungdomars idrottande?
– Nej, det tycker jag inte. Det är nog nästan så att det är mindre hets numera. Ledarna är bättre utbildade och man har också en större förståelse för vad ledarskap är för något och vad det står för. Och jag tror också att det pratas mer om såna här frågor idag än vad det gjorde förr. De allra flesta ledare sköter sig jättebra, sedan finns det naturligtvis avarter, säger Kenth Karlsson.

Vad tycker ni om handlingsplanen?

– Bra. Det är viktigt att föreningarna har en värdegrund att luta sig mot. Att så här gör vi i vår förening. Sedan är det självklart viktigt att man använder värdegrunden, policyn eller vad det nu må vara så att det inte bara blir en pappersprodukt. Man måste också implementera den i verksamheten. Och all forskning visar att det är bra att hålla på med flera idrotter i unga år, säger Fredriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!