Kaptenerna inför viktiga derbykampen: "Betyder mycket"

Ett spännande, och minst sagt viktigt, derby väntar på Knektavallen. Hultsfreds FK som befinner sig på nedflyttningsplats ställs ikväll mot kommunrivalen SK Lojal. Inför den heta drabbningen tog vi ett snack med kaptenerna i respektive lag. "Jag hoppas båda lagen bjuder på fin fotboll.", säger Kastriot Jashari i Lojal.

Kastriot Jashari är lagkapten för SK Lojal. Han tror att det kan bli en trevlig derbymatch med fin fotboll.

Kastriot Jashari är lagkapten för SK Lojal. Han tror att det kan bli en trevlig derbymatch med fin fotboll.

Foto: Magnus Strömsten

Fotboll2024-06-16 10:00

35-årige Jashari är en rutinerad räv. Han trivs i rollen som kapten och förebild för de yngre förmågorna i det rödsvarta gänget. 

– Grabbarna lyssnar och ser upp till mig. Vi har en hel del yngre och enormt skickliga spelare. Jag brukar säga inför matcherna att om vi verkligen vill vinna så kommer vi göra det, för den kvaliteten finns. Problemet är att vi blivit lite för självsäkra i vissa matcher, och vi blir straffade direkt när vi slappnar av.

Ett sånt exempel är mötet mot Södra Vi IF i mitten av maj när Lojal hade med sig en ledning med tre mål in i halvtidsvilan. När matchen var färdigspelad hade SVIF vänt till 4–3. En match som målfarlige Jashari för övrigt gjorde två kassar i. 

De senaste två matcherna har Lojal vänt en kortare förlustsvit. Senast blev det visserligen "bara" ett kryss mot Ariel, men innan den matchen besegrade man Tuna med 3–2. 

Och enligt Jashari kan förbättrade gräsplaner vara en viktig faktor till det. 

– Det märks att ju längre in på säsongen vi kommer så blir planerna bättre. Det blir lättare för oss i och med den fotbollen vi vill spela. Jag skulle säga att IFK Västervik är klart bäst i serien, men annars kan vi slå alla lag. Det lag som ger mest på planen är oftast de som vinner, för skickligheten hos spelarna är ganska lika.

Nu väntar ett derby mot HFK, hur är känslan inför den fajten?

– I och med att de flesta killarna i laget har HFK som moderklubb blir det speciellt. Det är en förening som kanske egentligen ska spela högre upp, men det betyder mycket för grabbarna att få möta dem. Det lär bli en hel del folk på läktarna och jag hoppas båda lagen bjuder på fin fotboll. Det kan bli en underhållande match så länge vi vågar spela ut, utmana och slå lite "risky passes".

Noterbart i Lojal-lägret är att Kushtrim Krasniqi är avstängd.

undefined
HFK-kaptenen missar matchen mot SK Lojal, på grund av en sträckning i baksida lår.

En annan spelare som missar söndagens match är Hultsfreds lagkapten och mittfältsgeneral Charlie Olsson. Han ådrog sig en sträckning i baksida lår i matchen mot Djursdala för ett par veckor sedan.

– Jag tar det vecka för vecka, men jag har inte särskilt stort hopp om att jag ska kunna vara med igen innan uppehållet, säger Olsson.

Alla som sett HFK spela fotboll förstår att detta är ett enormt avbräck för det grönvita laget. Bland flera yngre och orutinerade spelare har Charlie Olsson gjort ett hästjobb från sin mittfältsposition, men även i rollen som kapten. Något han inte är van vid sen tidigare.

– Jag trivs med att leda laget på det här sättet och tycker det har funkat bra. Det är kul att se grabbarna ta till sig grejerna man säger. Min uppfattning är att de gärna vill ha mig som kapten och det är en ära att få leda dem. Men det är en process för mig i och med att jag aldrig haft en liknande roll tidigare. Så jag har säkert gjort en del felsteg, men jag lär mig saker hela tiden.

HFK kämpar för nytt division 5-kontrakt. Inför matchen mot Lojal ligger de på nedflyttningsplats, näst sist, och har bara skrapat ihop en poäng på de sju senaste matcherna.

Hur är läget och stämningen i truppen?

– Utöver mig så har vi också haft lite andra småskador och mindre skavanker. Däremot tycker jag vi lyckats hålla en bra stämning. Den har inte blivit dålig trots resultaten. Anders (Larsson, tränare i HFK) har varit tydlig med att vi är inne i en process i och att det kommer ta tid med tanke på medelåldern vi har i laget.

Till derbyt mot Lojal. Är det årets match för er?

– Jo, det kan man säga. Sen finns det flera roliga derbyn i den här serien. Mötet med Tuna är ett sånt, men det kanske inte är riktigt samma kaliber i de mötena som det var förr. Då var kopplingarna mellan spelarna i HFK och Tuna liknande de som finns med Lojal idag. Det är naturligt att det blir en extra krydda.

Vad blir viktigt för er i den här matchen, för att kunna ta poäng?

– Det gäller att vi håller uppe farten, släpper bollen på ett och två tillslag och tror på vår spelstil, menar Olsson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!