Linköping City kan tvångsnedflyttas – till division 3

Linköping City beviljas inte elitlicens för 2021 – och ska därmed tvångsnedflyttas till division 3. Enligt ordföranden Gunnar Axén kommer beslutet att överklagas.

Rött kort för Linköping City – som riskerar tvångsnedflyttning.

Rött kort för Linköping City – som riskerar tvångsnedflyttning.

Foto: Erik Winell

Fotboll2021-12-08 20:30

Svenska fotbollförbundets licensnämnd har beviljat elitlicens för 2022 för samtliga klubbar i damallsvenskan, allsvenskan, superettan och ettan utom tre – däribland Linköping City, som efter en minst sagt turbulent säsong där man slutade sist i ettan och åkte ur. Nu kan Corren avslöja att det kan innebära att klubben flyttas ned ända till division 3.

Enligt gällande regelverk är påföljden för nekad elitlicens nedflyttning en division – och för City skulle det därför betyda ett ännu värre ras genom seriesystemet.

– Det ligger i farans riktning. Men det är viktigt att säga att berörda klubbar har två veckor på sig att överklaga till överklagandenämnden, säger Richard Johnsson, som är ordförande i licensnämnden, till Corren.

Om beslutet står fast blir det spel i trean?

– Ja.

I sitt beslut skriver licensnämnden: "FC Linköping City hade per den 31 augusti 2021 förfallna skulder till Svenska Fotbollförbundet och till anställda samt har inte haft någon auktoriserad eller godkänd revisor som granskat klubbens betalningar och kunde därför inte beviljas elitlicens för år 2022."

Det har varit svårt att nå Citys ordförande Gunnar Axén för en kommentar under tisdagen, men i ett sms till Sporten bekräftar han att klubben kommer att överklaga.

Skulle överklagandenämnden gå på licensnämndens linje finns ytterligare en möjlighet att ta ärendet vidare till riksidrottsnämnden, som är svensk idrotts högst beslutande organ.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!