Mats om alla åren i KM: "Det var mer händelserikt"

På lördag smäller det. Då ska den 40:e upplagan av KM i futsal spelas. Mats Krantz är en herre som vet vad det handlar om. "Jag har varit med varje minut av turneringen sedan den startade 1982", säger han.

Dags igen. Efter två års uppehåll är det nystart för KM i futsal. Det lär bli mycket åskådare som vanligt.

Dags igen. Efter två års uppehåll är det nystart för KM i futsal. Det lär bli mycket åskådare som vanligt.

Foto: Magnus Strömsten

Fotboll2023-01-02 17:00

IFK Tuna vs Frödinge-Brantestad. Det var finallagen 1982, då första turneringen spelades.

Sen har det rullat på, med undantag för pandemiåren 2021 och 2022. Nu är det alltså åter dags för den populära cupen, som brukar locka massor av åskådare till idrottshallen i Vimmerby.

Mats Krantz har koll på läget. Som vanligt.

Vi tog ett snack med honom så här några dagar innan Sparbankscupen ska avgöras. Och varför inte träffa honom i sitt andra hem, klubbstugan på Ulfveskog i Södra Vi. En titt på väggarna avslöjar att Mats har gjort avtryck i klubben, minst sagt. Här hänger bland annat en inramad tavla med en tröja och namnet Krantz, och också siffran 47.

Vad står det för?

– Det var när jag hade gjort 47 år i styrelsen, men det var ju ett tag sen. Nu är jag uppe i 54 år.

Inte riktigt lika länge har han varit högst verksam i KM i inomhusfotboll.

– Det här blir det 40:e året som vi spelar, så det är lite av ett jubileum. Det skulle egentligen ha varit 2021, men då ställdes KM in och likadant förra året.

Under ganska många år spelades KM på ett helt annat sätt än vad som sker idag.

– Då var det filtboll och man fick använda väggarna i spelet. Så det är ganska stor skillnad på hur det spelas numera, berättar Mats och tillägger:

– Jag kan väl tycka att det på sitt sätt var ännu roligare att se på då. Det var mer händelserikt och tempot var nog högre, men samtidigt var det farligare. Det smällde ganska rejält och det uppstod situationer i matcherna som kanske inte händer nu.

Krantz är något av spindeln i nätet för Södra Vi IF:

– Tja, jag är väl inblandad i det mesta utan att säga för mycket. Det är allt från matchprogram till att göra spelschemat, kontakta domare, ordna funktionärer och en del annat. Vi är runt 20 funktionärer i klubben som är involverade i cupen.

Du som har följt varje turnering på nära håll. Har du några extra starka minnen som etsat sig fast?

– Det är många, men framför allt är det nog Gullringens dominans i början och alla starka lag de hade på den tiden. Tord Johansson och "Strecka" (Mikael Gustafsson) var väldigt duktiga minns jag. Sen hade du Christian Simonsson när han var med. En händelse som jag också kommer ihåg mycket väl var när Johan Fröberg dunsade i golvet och höll på att svälja tungan i en match mellan VIF och Gullringen. "Budo" (Magnus Ericsson) och Kenneth Hedström var snabbt framme och hjälpte till. Det var otäckt, men som tur gick det ju bra.

Nu skriver vi 2023. På lördag ska åter Idrottshallen fyllas med åskådare och kommunlagen i Vimmerby kommer göra allt för att vinna den åtråvärda bucklan. I år är upplägget delvis ett annat.

– Eftersom vi är sju lag mot normalt åtta, så kommer alla lag att möta varandra i gruppspelet. Det är kul att testa något nytt. Matchtiden kommer också att minskas till 15 minuter, men semi och final kommer att spelas i 20 minuter.

Genom åren har Gullringens GoIF och Vimmerby IF varit de stora giganterna. Av de som spelat cupen regelbundet har vare sig Södra Vi IF eller Djursdala SK lyckas segra någon gång. Kanske är det dags i år?

Vilka har du som favoriter?

– Eh..., det är svårt. Jag kan faktiskt inte ta ut några finallag, men jag tror att Södra Vi, Gullringen, Vimmerby och IFK Tuna tar sig till semifinal.

Själv kommer förstås Mats Krantz ha järnkoll på vad som händer. Det har han snart haft i 40 års tid.

Mats Krantz är en verklig veteran när det handlar om KM i futsal.
Mats Krantz är en verklig veteran när det handlar om KM i futsal.
KM-vinnare

På lördag spelas KM i futsal för 40:e gången i ordningen. 

Två klubbar står i särklass vad gäller segrar och finaler. Gullringen toppar med 19 vinster före Vimmerby som har segrat vid 14 tillfällen. IFK Tuna och Rumskulla har två vinster vardera, där Storebro och Frödinge vunnit varsin gång. 

• Senaste turneringen vanns av mesta mästarna Gullringen, där Haris Dreco skickade in segermålet sex sekunder (!) före full tid. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!