Snökaos för ÅFF i premiären: "En match, fyra årstider"

Åtvidabergs FF tog en poäng i premiären mot IFK Malmö. Det mest anmärkningsvärda? Vädret.

Assisterande ÅFF-tränaren Henrik Gustavsson trotsade vädergudarna och körde i kortbyxor.

Assisterande ÅFF-tränaren Henrik Gustavsson trotsade vädergudarna och körde i kortbyxor.

Foto: Bildbyrån

Fotboll2021-04-05 18:32

– En match och fyra årstider, sa Jesper Ny, tränaren, efter 1–1 på Malmö stadion.

Kollegan och målvaktsikonen Henrik Gustavsson trotsade vädergudarna och coachade i kortbyxor (!) i snålblåsten och kylan, medan övriga var betydligt mer påpälsade och gjorde sitt allra bästa för att hålla värmen uppe.

– Kortbyxor för min del också? Nej, det var inte aktuellt. Jag körde med underställ, sa Ny och skrattade.

Det snöade massor i Malmö och inte långt före avspark täcktes gräsmattan av ett rejält snötäcke. Men en kvart försenad kom matchen i södra ettan igång och då var det minst sagt tufft med blåst och svårspelat underlag. Under andra halvan av andra halvlek drog  nya mörka moln in och snön vräkte ned. Igen.

Med vinden i ryggen hade då hemmalaget kvitterat och sett till att ÅFF fick försvara sig mer.

Nykomlings- och klassikermötet slutade oavgjort och...ja, det var rätt logiskt.

– När man leder på så pass länge är det att tungt att släppa in det där målet. Men en poäng på bortaplan mot tufft motstånd är godkänt. Första matchen är också alltid speciell, sa lagkaptenen Daniel Rambin i webbsändningen på corren.se.

– En av de längre bortaresorna och mycket annat att hantera. Inte minst vädret. Vi borde ha fått bättre utdelning i första halvlek, men någonstans får det ändå vara okej med 1–1, sa Jesper Ny.

ÅFF var bättre och skapade klart mest före paus. Mittfältaren Mohammed Yousef, som gjorde stark comeback efter skada, var den som spräckte nollan när han tog sig in i straffområdet, spelade snett inåt bakåt – och en hemmaförsvarare styrde olyckligt bollen i eget mål. 

Efter det tog gästerna över allt mer. Jonathan Guseff fick ytterst tveksamt ett mål bortvinkat för offside och Theodor Skarp nickade på målvakten i helt öppet läge.

– Domarna hävdade att några av våra spelare attackerade bollen och på så sätt störde deras målvakt. Men vi har sett bilderna i efterhand och så var det inte, sa tränaren om det bortdömda målet.

ÅFF var ändå i överläge med 45 minuter kvar, men förmådde inte hålla undan utan kvitteringen kom genom Elliot Lindquist Nilsson.

– Jag tror inte att jag har varit med om en sån här match med så mycket väderskiftningar. I andra halvlek kunde man knappt titta framåt. Men det viktigaste är resultatet och man får göra det som krävs, sa Daniel Rambin.

Jesper Ny:

– Vi visade att vi precis som i fjol klarar att jobba hårt, springa och kämpa i 90 minuter plus tillägg. Det känslan och den inställningen tar vi med oss.

Närmast: hemmapremiär mot Trollhättan nästa helg.

Mohammed Yousef låg bakom ÅFF:s ledningsmål i Malmö.
Mohammed Yousef låg bakom ÅFF:s ledningsmål i Malmö.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!