Sommer stoppade Mbappé – Schweiz vidare

Tjeckien överraskade mot Nederländerna. En betydligt större skräll i EM-slutspelet: Schweizarnas straffseger mot Frankrike. Efter 8–7 väntar nu Spanien i kvartsfinalen.

Yann Sommer räddade Kylian Mbappé straff och tog Schweiz vidare i EM-slutspelet.

Fotboll2021-06-28 22:56

Spanien och Kroatien bjöd på en svängig och rafflande EM-åttondelsfinal på Parken i Köpenhamn.

Frankrike och Schweiz ville inte vara sämre.

Efter fransmännens vändning från 0–1 till 3–1 – två snabba mål av Karim Benzema och ett delikat långskott av Paul Pogba – såg matchen på Nationalarenan i Bukarest ut att vara över.

Icke.

Schweiz kom tillbaka

Schweiz reducerade genom Haris Seferovic, som även gjorde matchens första mål, och i 90:e minuten kvitterade inhopparen Mario Gavranovic.

Efter den mållösa förlängningen väntade en straffrysare i Rumänien.

Där var Schweiz skickligare, kyligare – och hade Yann Sommer som den store matchhjälten.

Han vann duellen mot Frankrikes store stjärna Kylian Mbappé, räddade 22-åringens straff med vänsterhanden och såg därmed till att Schweiz EM-äventyr fortsätter.

Segern gör att Schweiz är klart för kvartsfinal mot Spanien i S:t Petersburg, ett spanskt lag som slutade tvåa i gruppen efter Sverige och som vann en rafflande åttondelsfinal mot Kroatien där 3–1 blev 3–3 och till slut 5–3 efter förlängning.

På pappret såg åttondelsfinal enkelt ut för Frankrike.

På Nationalarenan i Bukarest var matchen mot Schweiz något helt annat.

Efter 15 minuter fick de franska regerande mästarna en första känsla av motståndets dignitet.

Haris Seferovic knuffade bort Clément Lenglet, fick lite yta och gick upp, mötte bollen med pannan och knoppade in inlägget från Steven Zuber bakom Hugo Lloris.

En drömstart för Schweiz.

En startknapp för Frankrike?

Icke då.

Fransmännen fortsatte agera passivt, var lojt i presspelet och skapade inte särskilt mycket framåt.

I stället var det schweizarna som spelade ut, spelade snabbt och aggressivt, och var sånär på att ta vara på ytterligare chanser.

Men greppet varade bara i 55 minuter.

Snabba mål av Benzema

Sedan hittade Frankrike startknappen – när Hugo Lloris räddade straffen från Ricardo Rodríguez – och vände 0–1 till 3–1 efter två snabba mål av Karim Benzema och ett distansskott av Paul Pogba.

Inte ens den ledningen höll. I slutet, i 81:a minuten, reducerade Haris Seferovic till 2–3 och inhoppare Mario Gavranovic kvitterade i 90:e.

Och till slut var det Yann Sommer och Schweiz som säkrade fortsatt EM-spel med skrällen mot världsmästaren Frankrike.