Sonko Sundberg om det historiska avancemanget

När Gambias fotbollslandslag tog sig till ett stort mästerskap för första gången i nationens historia fanns Östersundsbacken Noah Sonko Sundberg med i startelvan. –Reaktionerna har varit helt hysteriska, säger 24-åringen.

Noah Sonko Sundberg var med och tog Gambia till landets första afrikanska mästerskap. Arkivbild

Noah Sonko Sundberg var med och tog Gambia till landets första afrikanska mästerskap. Arkivbild

Foto: Erik Simander/TT

Fotboll2021-03-26 20:09

Efter Gambias kvalseger med 1–0 över Angola under torsdagen säkrade landslaget ett historiskt avancemang till afrikanska mästerskapen.

Och på plan fanns Noah Sonko Sundberg, som föddes i Stockholm men har en gambisk pappa.

– Det är väl det största i idrottsväg som Gambia någonsin har gjort, jag antar att det är större än vad jag kan föreställa mig att det är, säger han.

Reaktionen från supportrarna hintade om betydelsen.

– Ja, åh, herregud. När vi åkte från arenan var det tusentals människor som stormade bussen i princip. Vi kanske kom 200 meter på 20 minuter för att det var så tätt med folk och polisen kunde inte hålla ifrån, det var bara kaos. Reaktionerna har varit helt hysteriska, säger Sonko Sundberg.

I spelarbussen var firandet inte sämre.

– Det var mycket dans, och skrik och tjoande och allt möjligt, det var en otrolig känsla. Inte ett sånt firande som händer i Europa skulle jag tro, detta är något helt annat, säger han.

TT: Är du en bra dansare?

– Nej, herregud, jag är en stel gammal gubbe jämfört med dem.

Östersundsbacken var med när Sverige tog sig till semifinal i U17-VM 2013. Det var stort, men detta är på en annan nivå, menar han.

– Förmodligen är det det största jag gjort.

I Gambias startelva fanns också Mohammed Mbye, som spelar för Sölvesborgs GoIF i division 2. Även den tidigare Djurgårdsspelaren Omar Colley spelade för Gambia.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!