Spansk lekstuga – trots dråpligt självmål

Spanien är klart för VM-kvartsfinal. I åttondelsfinalen krossades Schweiz med hela 5–1 – i en match där spanjorskorna bjöd på ett dråpligt självmål.

Spaniens Aitana Bonmatí, till höger, firar ett av sina två mål i 5–1-segern mot Schweiz i åttondelsfinalen.

Fotboll2023-08-05 08:56

VM:s första åttondelsfinal är avklarad och på Eden Park i Auckland visade Spanien ingen som helst nåd i mötet med Schweiz.

Aitana Bonmatí gjorde 1–0 för "La Roja" redan efter fem minuters spel och det var bara början på den spanska målfesten.

Schweiz kvitterade däremot sex minuter senare, tack vare ett dråpligt självmål genom Laia Codina.

Codina bestämde sig för att passa hem till målvakten Cata Coll från mittplan, en passning som var alldeles för hård och för långt åt sidan för Coll – och som alltså letade sig hela vägen in i eget mål.

1–1 var det, men strax därefter tog Spanien återigen ledningen när Alba Redondo nickade in 2–1 från nära håll.

Bonmatí fintade läckert bort sina motståndare i straffområdet innan hon skickade in 3–1 i 36:e minuten och innan första halvlek var över kom den – Codinas revansch.

En spansk hörna ledde till röra i det schweiziska straffområdet och mitt i all oreda skyfflade Codina in 4–1 för Spanien.

Det blev till slut 5–1 efter att Jennifer Hermoso gjort matchens sista mål i mitten av den andra halvleken och för första gången i historien är Spanien nu klart för VM-kvartsfinal.

– Vi kom hit för att vinna och det gjorde vi, säger Bonmatí enligt Mundo Deportivo.

– Jag tror mycket på det här laget, vi har skrivit historia genom att ta oss till kvartsfinal. Det här laget har mycket att komma med.

I kvartsfinal ställs Spanien mot vinnaren mellan Nederländerna och Sydafrika.

För Schweiz – som inför åttondelsfinalen stod på noll insläppta mål – är VM över.