Speciellt derby för Gustavsson: "Decenniets match för dem"

Det är nästan tio år sedan sist, men på fredag smäller det på Tunhamra. IFK Tuna och Hjorted/Totebo möts i ett derby igen. Senast det begav sig var Filip Gustavsson en del av Hjorted/Totebos lag. Nu spelar han för Tuna. "Det kommer bli en väldigt speciell match för mig i och med att jag har spelat med de flesta i deras lag", säger han.

Filip Gustavsson, IFK Tuna

Filip Gustavsson, IFK Tuna

Foto: Magnus Strömsten

Fotboll2024-05-02 20:30

Totebofostrade backen Filip Gustavsson har alltså bytt sida sedan 2014 som var den senaste säsongen som Hjorted/Totebo och IFK Tuna spelade i samma serie. När Sporten ber honom minnas tillbaka till den säsongens derbyn minns han en av matcherna bäst.

– Jag vet att vi fick stryk med stora siffror i bortamatchen (8–0 närmare bestämt) och det var nog en av de tyngsta förlusterna som jag hade upplevt på den tiden.

IFK Tuna vann det andra mötet mot Hjorted/Totebo med 5–3 den säsongen och tog även hem seriesegern. Ett par år senare sökte sig Filip Gustavsson till ärkerivalen.

– När Hjorted/Totebo åkte ned i sexan flyttade jag till Vimmerby och då blev det naturligt att börja spela för IFK Tuna. Jag har många släktingar i klubben också.

Gustavsson har även gjort en sejour i Västerviks FF på senare år där han hade Jimmy Svensson som spelande tränare.

– Räknar man efter så har jag nog spelat med de flesta i Hjorted/Totebos trupp. Det kommer bli en konstig, men samtidigt väldigt rolig match att spela för mig.

undefined
Hjorted/Totebo

Vilken klubb tror du att det är viktigast för att vinna derbyt?

– Matcherna mot IFK Tuna och Ankarsrum har alltid betytt mest för Hjorted/Totebo. Nu kommer det bli lite av decenniets match för dem när vi inte har mötts på 10 år. Samtidigt så är det ju en stor prestigematch för oss i Tuna som vi gärna villa vinna.

Båda lagen tippades i toppen inför säsongen. Hjorted/Totebo har motsvarat förväntningarna så här långt och kommer med tre raka segrar.

– De ser riktigt starka ut och har gjort flera kanonvärvningar. Jimmy Svensson är vass som tränare också så jag tycker att de får ses som lite av favoriter på förhand, säger Gustavsson med Tunas svaga insats i 1–0-förlusten mot HM IS senast i åtanke.

– Vi gjorde en riktigt dålig match då samtidigt som HM IS gjorde det bra. Vi har inte hittat rätt riktigt än. Jag tror det hänger ihop med att träningsnärvaron inte varit på topp samtidigt som vi hade en konstig försäsong med många inställda matcher. Annars går det inte att komma ifrån att vi har ett lag som ska vara med i toppen.

undefined
Anton Carlsson gjorde mål för IFK Tuna när laget besegrade Hjorted/Totebo för 10 år sedan.

Fredagens derby blir samtidigt hemmapremiär för IFK Tuna.

– Jag hoppas på en riktig publikfest på Tunhamra. Det ryktas om att Hjorted/Totebo ordnat en supporterbuss. Mattan på Tunhamra är helt okej, men sällan bra så här tidigt på säsongen. Det kommer nog bli mer kamp än skönspel, säger Gustavsson inför sitt första derby i seriesammanhang som blåvit.

Värt att notera att det är en hel del andra spelare i båda lagen som var med även 2014. I IFK Tuna återfinns Victor Gustavsson, Anton Carlsson, Martin Carlsson, Johan Carlsson och Hampus Nilsson.

I Hjorted/Totebo är Simon Sandholm, Martin Degerman, Tom Nilsson och Robert Hagelin kvar tio år senare.

undefined
Tom Nilsson spelar fortfarande i Hjorted/Totebo.
Senaste derbyna

27 september 2014:

Hjorted/Totebo–IFK Tuna 3–5

Målen H/T: Tom Nilsson, Albin Västerlund och Simon Sandholm.

Målen IFK: Hampus Nilsson 3, Anton Carlsson 2.

13 juni 2014:

IFK Tuna–Hjorted/Totebo 8–0

Målen: Magnus Pettersson 3, Anton Carlsson 2, Mattias Myrén 2, Christoffer Lätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!