Spelaren Sverige måste stoppa i EM-kvalet

Vad kan Sverige om EM-kvalmotståndaren Azerbajdzjan – och vilken spelare ska de hålla ett extra öga på? –Brassen Richard Almeida är med och styr väldigt mycket av deras spel, säger landslagsspionen Lasse Jacobsson inför kvällens kvalmatch.

Richard Almeida, till höger, i en Nations League-match mot Slovakien förra året. Arkivbild.

Richard Almeida, till höger, i en Nations League-match mot Slovakien förra året. Arkivbild.

Foto: TT

Fotboll2023-03-27 05:45

Förbundskapten Janne Andersson undviker gärna en skräll när Azerbajdzjan gästar Friends arena i den andra EM-kvalmatchen. Därför betonade Andersson flera gånger under söndagens presskonferens att man vill ta tag i matchen direkt – men samtidigt ha stor respekt för motståndarlaget.

– Alla nationer har bra spelare. Azerbajdzjan har också skickliga spelare som är bra med bollen. De hade fem raka segrar innan de förlorade mot Österrike. Vi ska göra vårt bästa för att vinna, säger Andersson.

Kan bli högre backlinje

Azerbajdzjan, på plats 121 på Fifas världsrankning, har bevakats hårt av svenska landslagsledningen. Landslagsspionen Lasse Jacobsson menar att man har kunnat dra många slutsatser efter Österrike-matchen som Azerbajdzjan förlorade med klara 1–4.

– De är tekniskt skickliga så vi ska sätta press på dem. Sedan kan vi inte jaga dem i 90 minuter, men det är inte omöjligt att det blir en högre backlinje än den vi såg mot Belgien, säger Jacobsson och pekar ut en enskild spelare som Sverige kommer ha extra koll på:

– Brassen Richard Almeida har en bra vänsterfot och ligger ofta i en roll som sexa. Han vill ofta kliva från vänster och är med och styr mycket av deras spel. Mot Österrike var de faktiskt det bättre laget i 25 minuter, innan de släppte in ett mål. Tom (Prahl, landslagsscout) var på matchen i fredags och såg dem.

Skyddar spelarna

Janne Anderssons landslag har inte råd att tappa poäng på måndag. Gång på gång har Andersson poängterat vikten av att se helheten och inte bara enskilda resultat – speciellt med tanke på att man hade ett tufft 2022 där man degraderades till C-divisionen i Nations League och dessutom inget spel i fotbolls-VM i Qatar.

– Vi har inte alltid varit bra. Men grunden i mitt ledarskap är att jag ska skydda mina spelare, ni får hacka på mig istället. Det finns matcher där vi har haft marginalerna med oss, men mot Belgien hade vi inte det. Sedan är det väl ingen högoddsare att de är bättre än oss. Vi kom inte upp på personbästa, säger förbundskaptenen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om