Spelarna eniga: "Vi Àr guldfavoriter"

De siktade högt redan i OS, men höll det för sig sjĂ€lva. Inför EM har de svenska fotbollsdamerna blivit bekvĂ€ma i rollen som guldfavoriter. –Det Ă€r klart att vi siktar pĂ„ guld, det Ă€r ingen hemlighet. Och vi Ă€r favoriter till att ta guld ocksĂ„, sĂ€ger anfallaren Lina Hurtig.

Sveriges damlandslag har stora förvÀntningar pÄ sig inför fotbolls-EM som startar den hÀr veckan. Anfallaren Lina Hurtig Àr en av dem som trivs med favoritskapet: "Det Àr klart att vi siktar pÄ guld".

Sveriges damlandslag har stora förvÀntningar pÄ sig inför fotbolls-EM som startar den hÀr veckan. Anfallaren Lina Hurtig Àr en av dem som trivs med favoritskapet: "Det Àr klart att vi siktar pÄ guld".

Foto: Magnus Andersson/TT

Fotboll2022-07-06 06:01

PÄ lördag inleds Sveriges EM med premiÀr mot NederlÀnderna pÄ Bramall Lane i Sheffield.

Svenska damlandslag har tillhört medaljkandidaterna mÄnga gÄnger förr, men aldrig tidigare har de svenska spelarna varit sÄ öppna som nu med att mÄlet Àr att komma hem med en guldmedalj.

Redan inför OS i Japan förra Äret hade spelarna en tro pÄ att kunna gÄ lÄngt, men utan att prata om det sÄ tydligt utÄt. Efter VM-bronset 2019 och OS-silvret i fjol bÀr de svenska fotbollsdamerna nu sÄvÀl vÀrldsrankning (2) som favoritskap med stolthet.

– Det har vĂ€l kommit successivt i takt med de mĂ€sterskap vi gjort och de resultat vi gjort. Det Ă€r inga konstigheter för oss, vi har varit dĂ€r uppe i tvĂ„ mĂ€sterskap nu och det kĂ€nns som att det Ă€r dags att verkligen gĂ„ för det, sĂ€ger Juventusanfallaren Lina Hurtig.

– Jag tror att folk har börjat se oss lite som favoriter, och att vi ska ta in det favoritskapet. Det Ă€r helt rimligt med tanke pĂ„ hur vi har presterat den senaste tiden, och vi har spelat bra i mĂ€sterskap och tagit stora steg i vĂ„rt sĂ€tt att spela, sĂ€ger Arsenals Stina Blackstenius.

Andra guldet i sikte

Sveriges hittills enda mÀsterskapsguld kom i det allra första EuropamÀsterskapet 1984, med bara fyra deltagande lag.

Det har funnits fler guldchanser sedan dess, men aldrig har de varit sÄ stora som inför Ärets EM, sÀger de svenska spelarna samstÀmmigt. Den tidigare stÀmpeln som underdog har förbundskapten Peter Gerhardsson lÀnge försökt tvÀtta bort, och han har fÄtt sina spelare med sig.

– Det hĂ€r Ă€r det bĂ€sta landslaget jag har varit med om. För vi har en sĂ„dan bredd som jag inte har varit med om tidigare. Det kan inte vara lĂ€tt för Peter att ta ut ett lag, sĂ„ Ă€r det. Man ser pĂ„ trĂ€ningarna, det spelar ingen roll vilka som stĂ€lls mot varandra för vi har sĂ„ mĂ„nga skickliga spelare pĂ„ varje position, sĂ€ger BarcelonastjĂ€rnan Fridolina Rolfö.

JÀmför sig med USA

MÄlvakten Hedvig Lindahl tycker att den nuvarande upplagan av Sveriges landslag pÄminner en hel del om hur mÄnga tidigare betraktat vÀrldsettan USA.

– Man ser hur vi totalt sett Ă€r sĂ„ starka. Det Ă€r som nĂ€r man mötte USA tidigare. Jag sĂ€ger inte att vi Ă€r som USA, men nĂ€r man mötte USA sĂ„ kĂ€nde man att det inte spelade nĂ„gon roll vad vi gjorde, de bara kĂ€kade upp oss till slut. Jag tror att folk kĂ€nner sĂ„ nĂ€r de möter oss, att "okej, vi var med ett tag men sedan tog de över", sĂ€ger Lindahl.

Hon tycker ocksÄ att det Àr pÄ tiden att 1984-gÀnget byts ut som referenspunkt för vad ett svenskt landslag kan utrÀtta.

– Det handlar om att fĂ„ statuera ett exempel för svensk damfotboll som man kan luta sig tillbaka pĂ„. Precis som vi har tĂ€nkt att "1984 vann de", kan man inte nu fĂ„ sĂ€ga att "2022 vann de"? SĂ„ att det hĂ€r gĂ€nget blir referensen och sĂ€tta en standard för vad vi tycker att svensk damfotboll ska klara av att prestera.

"Vi Àr laget att slÄ"

Det gÀller dock att möta uppgiften med ödmjukhet, poÀngterar spelarna. Men det gÄr att göra utan att för den sakens skull tona ner förvÀntningarna.

– Jag tycker att vi Ă€r laget att slĂ„. Vi har inte den dĂ€r underdogstĂ€mpeln pĂ„ oss lĂ€ngre, vi har presterat pĂ„ sĂ„pass hög nivĂ„ under de senaste mĂ€sterskapen att vi förtjĂ€nar att kalla oss favoriter. Det Ă€r ingenting vi ska gömma oss ifrĂ„n, vi ska verkligen omfamna det och kĂ€nna en trygghet i att vi inte ska bli förvĂ„nade om vi gĂ„r till final, sĂ€ger mittfĂ€ltaren Kosovare Asllani.

– Chansen till guld aldrig varit större. Samtidigt vet vi att det Ă€r otroligt mĂ„nga bra lag i EM ocksĂ„. Men vi Ă€r definitivt en av favoriterna.

Hedvig Lindahl och Fridolina Rolfö Àr tvÄ av spelarna som kÀnner att det Àr dags för Sverige att ta ett mÀsterskapsguld.
Hedvig Lindahl och Fridolina Rolfö Àr tvÄ av spelarna som kÀnner att det Àr dags för Sverige att ta ett mÀsterskapsguld.
Fakta: Sveriges mÀsterskapsfacit

Sverige har deltagit i samtliga fotbollsmÀsterskap pÄ damsidan utom tvÄ. SÄ hÀr har det gÄtt:

OS 2020 (uppskjutet till 2021): Silver.

VM 2019: Brons.

EM 2017: Kvartsfinal.

OS 2016: Silver.

VM 2015: Åttondelsfinal.

EM 2013: Brons.

OS 2012: Kvartsfinal.

VM 2011: Brons.

EM 2009: Kvartsfinal.

OS 2008: Kvartsfinal.

VM 2007: Ut i gruppen.

EM 2005: Brons.

OS 2004: Fyra.

VM 2003: Silver.

EM 2001: Silver.

OS 2000: Ut i gruppen.

VM 1999: Kvartsfinal.

EM 1997: Brons.

OS 1996: Ut i gruppen.

VM 1995: Kvartsfinal.

EM 1995: Silver.

EM 1993: Kvalade inte in.

VM 1991: Brons.

EM 1991: Kvalade inte in.

EM 1989: Brons.

EM 1987: Silver.

EM 1984: Guld.

KÀlla: Svenska fotbollförbundet.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!