Spelarnas val: Varför inte Guardiola eller Thelin?

Gärna många av Janne Anderssons goda egenskaper och helst en mix mellan erfarenhet och nytänkande. Samt en mer offensiv fotboll. Det är vad flera landslagsspelare vill se hos den kommande förbundskaptenen.

Mittbacken Gustaf Lagerbielke lyfter fram Elfsborgs tränare Jimmy Thelin som en kandidat till jobbet som ny förbundskapten. Arkivbild.

Mittbacken Gustaf Lagerbielke lyfter fram Elfsborgs tränare Jimmy Thelin som en kandidat till jobbet som ny förbundskapten. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Fotboll2023-10-13 11:04

Det är minst sagt spridda skurar bland svaren hos spelarna som preciserade sina önskemål, allt från Pep Guardiola i Manchester City till Jimmy Thelin i Elfsborg.

En gemensam nämnare: Janne Andersson lämnar sin post – snart eller i sommar – med gott betyg från spelarna.

"Alla gillar honom"

– Det är tråkigt att han slutar. Han är en väldigt bra tränare. Alla gillar honom och han har bra värderingar, säger tredjemålvakten Viktor Johansson.

– Han är så professionell man kan vara i sitt yrke, säger Linus Wahlqvist Egnell.

Högerbacken har Jens Gustafsson som tränare i Pogoń Szczecin och tror att denne skulle passa som förbundskapten.

– Absolut. Han har varit U21-förbundskapten tidigare. Det finns säkert många spännande namn och han är ett. Det är väl rimligt att hans namn nämns.

TT: Vilka egenskaper tror du är viktigast hos en förbundskapten?

– Att få ihop en grupp så fort som möjligt. Det är inte många dagar man får på sig. Alla kommer från olika spelsätt och kanske även får ändra positioner.

Mittfältaren Kristoffer Olsson överraskades inte av beskedet att Andersson slutar.

– Förbundskaptener, tränare och självklart också spelare kommer och går.

Varför inte Guardiola?

Olsson ser gärna Pep Guardiola som Anderssons efterträdare.

– Det är världens bästa tränare, tänker jag. Men chanserna är ganska små... Nej, jag vet inte. Det är jättesvårt, men man måste sikta högt.

Anfallaren Viktor Gyökeres talar gott om Olof Mellberg.

– När jag hade honom i BP var han en väldigt bra tränare. Han hjälpte mig extremt mycket för att få fart på min karriär. Han utvecklade mig mycket som spelare, men det är svårt för mig att säga hur han skulle vara som förbundskapten .

Vad gör honom till en bra tränare?

– Han vill väldigt mycket. Han är insatt i taktiska detaljer, hur motståndaren spelar. Han är duktig på att förbereda sig inför varje match. Det skulle jag säga är hans främsta egenskaper.

Rydström eller Thelin?

Mittfältaren Hugo Larsson:

– Jag gillar ju (Henrik) Rydström i Malmö och hela den fotbollsidén. Men det är ganska svårt att implementera en sådan fotboll i ett landslag. Vi hade väl två, tre månader med honom innan vi satte vårt spel ordentligt. Men det får väl vara en mix. Om vi kunde få till ett spel som liknar det som de flesta av oss har ute i Europa hade väl det varit optimalt.

Mittbacken Gustaf Lagerbielke:

– Det är ingenting jag har tänkt på direkt men jag hoppas att det kommer en lika bra tränare (som Janne). Jimmy (Thelin) är en väldigt bra tränare och har en tydlig spelfilosofi. Det känns som att han hade gjort det bra om han fick chansen.

Anfallaren Anthony Elanga tycker att frågan kan vänta och det av respekt för Janne Andersson.

– Han är fortfarande vår förbundskapten. Jag vill inte säga vem jag vill ha härnäst för jag respekterar honom. Jag är ju en offensiv spelare och vi har en generation som kommer fram nu. Men just nu har vi Janne så vi måste respektera det.

Kristoffer Olsson ser gärna Manchester Citys Pep Guardiola som ny förbundskapten. Samtidigt gör han den rimliga bedömningen att han nog inte får sin önskan uppfylld. Arkivbild.
Kristoffer Olsson ser gärna Manchester Citys Pep Guardiola som ny förbundskapten. Samtidigt gör han den rimliga bedömningen att han nog inte får sin önskan uppfylld. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om