Spionen: Polen har fler hot än Lewandowski

Polens landslag är mer än bara världsstjärnan Robert Lewandowskis sinne för mål. Det finns fler hot. Matchbevakaren Lasse Jacobsson pekar ut Napolis Piotr Zielinski som en spelare att hålla noga koll på.

Piotr Zielinski, här i klubblaget Napolis tröja. Arkivbild.

Piotr Zielinski, här i klubblaget Napolis tröja. Arkivbild.

Foto: Alessandro Garofalo/AP/TT

Fotboll2022-03-29 13:10

27-åringen närmar sig 70 landskamper. Han och Lewandowski kan varandra utan och innan.

Det blir en uppgift för det svenska kollektivet att skära av Zielinskis försörjningsled till Bayern Münchens målmaskin. Klarar man det är mycket vunnit i kvällens avgörande playoff om en plats i VM-slutspelet.

Zielinski har hunnit med över 200 matcher för Napoli i Serie A-fotbollen sedan han värvades för cirka 200 miljoner kronor från Udinese 2016.

Länkar med Zielinski

– En mycket bra spelare. Polen kanske inte var så bra mot Skottland (1–1 i träningslandskampen i Glasgow i torsdags), men mycket hänger också på Lewandowski. Hans rörelser och hur han länkar med Zielinski. Det har en oerhörd betydelse när du får in en sån världsklasspelare som Lewandowski i anfallsspelet, säger Lasse Jacobsson.

En annan spelare att fästa uppmärksamhet vid är Sebastian Szymanski.

– Det är också en fin passningsspelare som också har ett bra distansskott. Han har en riktigt fin vänsterfot, säger Jacobsson.

På grund av skada saknas Arkadiusz Milik och Krzysztof Piatek är ett stort frågetecken.

– Det är inte jag som tar ut laget, men det intressanta är hur de agerar i försvars- och anfallsspelet och det tror jag inte blir så stor skillnad oavsett hur de ställer upp.

Vilade Lewandowski

De senaste dagarna har det framkommit uppgifter om att Lewandowski har problem med ett knä. Polens förbundskapten Czeslaw Michniewicz bekräftade på måndagens presskonferens att Lewandowski spelar i kväll.

– Han kan ha haft problem. Han hade problem veckan innan samlingen, men spelar man 90 minuter och inte ens blir utbytt när det står 4–0 i Bundesliga så tror jag inte att det handlar om några jätteproblem.

– Det är mer att de säkert vilade honom mot Skottland för att ha honom hundra fräsch mot oss, säger Jacobsson.

Hur viktig är Lewandowski för Polen?

– Han är jätteviktig, givetvis. Det märkte vi när vi mötte Polen i somras (3–2 i EM). Det är en fantastisk fotbollsspelare. En spelare som Patrik Schick hade varit otroligt viktig för Tjeckien. Den här typen av spelare som nästan har målgaranti... det är klart att de är viktiga.

– Vi tittar på hur han rör sig. Jag är ju Bayern-fan så jag har sett honom några gånger, men det är svårt att plocka upp en sån kille. Han är oerhört smart att skapa ytor, säger Lasse Jacobsson.

Albin Ekdal i duell med Piotr Zielinski i EM-matchen i somras. Arkivbild.
Albin Ekdal i duell med Piotr Zielinski i EM-matchen i somras. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!