SPORTDUELLEN: Allvin och Dreco tittar i spåkulan

Ett par serier är redan igång. Och under påskhelgen är det flera lokala lag som har premiär. Här svarar Vimmerby Tidnings sportjournalister Torbjörn Allvin och Haris Dreco på fem aktuella fotbollsfrågor.

Hur ska det egentligen gå i den lokala fotbollen den här säsongen? Haris Dreco och Torbjörn Allvin försöker svara på några av frågorna.

Hur ska det egentligen gå i den lokala fotbollen den här säsongen? Haris Dreco och Torbjörn Allvin försöker svara på några av frågorna.

Foto: Arkiv/Montage

Fotboll2022-04-13 20:30

1) Kisa BK är tillbaka i division 3 och fick en smakstart mot Nässjö FF (seger 2–1). Vad tror ni om KBK:s chanser att etablera sig i trean? 

ALLVIN: Goda. Laget har inte bara en stark medvind i ryggen efter de senaste årens framgångar, utan bärs fram av en vind med stormstyrka. Det ska inte underskattas. Självförtroende och en inbyggd vinnarmentalitet kan vara viktiga faktorer när det kommer till att fortsätta vinna fotbollsmatcher. Och så kvaliteten på truppen, förstås. Den består av ett koppel unga, snabba, segersugna spelare med massor av spring i benen. Det såg vi på försäsongen, det såg vi i seriepremiären. Jo, plats 5–8 är mitt tips. 

DRECO: Jag var på plats och såg KBK:s premiärseger. Var imponerad av lagets slit och vilja. Spelmässigt fanns det mer att önska, men vad spelar det för roll när tre poäng trillade in på kontot? Då ska vi också säga att varken Vinicius Rodrigues eller Maruizio Fagotti var med. Jag tror att laget tar en stabil mittenplacering i år. Visar man samma vilja och energi framöver kan det bära långt.

2) I damtvåan var det blandade resultat för våra lokala lag i premiäromgången. Vimmerby IF vann, Rimforsa IF förlorade. Hur kommer det gå för lagen i år?

ALLVIN: VIF: Fick bästa tänkbara start med vinst i premiären, i en svår bortamatch. Att Mia Anspach, Greta Koponen och Frida Pöder är tillbaka i laget tror jag är avgörande för att gulsvart ska fightas i toppen. De tillför kvalitet och att de inte är så skadekänsliga. Topplag? Jo. Rimforsa: Nja, är mer svårbedömt, men känslan är att de får svårt att hävda sig. Det troliga är att det blir en position i det nedre skiktet. 

DRECO: De håller nog till i två olika ändar av tabellen. VIF fick en bra start, med en moralstärkande seger, och kommer nog utmana i toppen. RIF åkte på en tung 3–0-förlust. För de sistnämnda hänger nog mycket på att Hanna Hellström återhämtar sig från sin knäskada. Kommer hon tillbaka är jag säker på att RIF klarar sig kvar.

3) I herrarnas division 4 spelar Djursdala SK, Vimmerby IF och Gullringens GoIF. Är det dags för ett lag från Vimmerby kommun att ta steget upp i år?

ALLVIN: Visst är det så. Mycket talar för Vimmerby: Bredden på truppen, fysiken, spetsen, hungern. Det skulle förvåna mycket om de inte är med i toppen och slåss om seriesegern i år. Gullringen kan också vara det, men det är inte så fall tack vare truppens bredd. Behöver få in några spelare till och kanske kan den snart provspelande duon från Polen vara en del av den lösningen. Har ett nytt spännande spelsätt. Djursdala är nykomling och slår ur underläge. Har varit si och så med träningsnärvaron under försäsongen. Nedstigningskandidat? Tror inte det. Svårslaget hemma på Dalavallen, där ingen motståndare kommer få det lätt. Placering: 7–9. 

DRECO: Jag vet inte om det är dags, men jag är säker på att kommunen behöver ett lag högre upp. Det här året känns det som att lagen har större chanser än på länge.

4) "Smålandsfemman" ser ut att bli ett riktigt getingbo. Vilka lag bör ses som favoriter i serien?

ALLVIN: På förhand ser serien vass ut, med flera tänkbara kandidater som slutlig serievinnare. De båda IFK-lagen, Tuna och Västervik, har trupperna och spelarna för att vara klara aspiranter om titeln. Stjärnan definitivt. Främsta utmanare: Ariel, HFK och Södra Vi. Ni ser... halva serien kan vara troliga seriesegrare. 

DRECO: Vidöppet. Men, jag ska försöka hålla mig kort. Hultsfred, Södra Vi, Stjärnan, IFK Västervik och IFK Tuna gör upp om plats ett till tre.

5) Till sist måste ni förstås lyfta fram några lokala spelare som sticker ut. Vilka ungdomar kommer få sina genombrott på seniornivå?

ALLVIN: Agnes Karlsson och Elin Lindqvist i VIF ska bli intressanta att följa. I Vimmerby finns även just nu skadade Selatin Shaljani. En hyperspännande spelare, som kan få ett kraftigt genombrott. På herrsidan har vi flera unga killar med stor potential. Vet knappt vem jag ska nämna av alla unga talanger. Varför inte Sam Lenneman Söderberg i RIF och Adam Härnström i Kisa BK. 

DRECO: Finns många att välja mellan... Men Stephen Kigongo i Kisa BK har något speciellt. Otroligt fin spelare som kan göra det där lilla extra, även på division tre-nivå. Några ungdomar? Hmm... Hultsfred FK:s Yasin Jalil Kader har enligt rapporter sett spännande ut. Tror på honom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!