Stenhårda kritiken: "För enkelt att bli agent"

Flera spelare hävdar att en oregistrerad svensk agent, den så kallade "Snapchatagenten", utsatt dem för sexuella trakasserier. Nu understryker flera aktörer inom svensk fotboll vikten av att klubbar och spelare inte samarbetar med oseriösa aktörer. –Det första man behöver för att spela bra fotboll är inte en agent, säger Magnus Erlingmark, generalsekreterare för Spelarföreningen.

Magnus Erlingmark tycker inte att spelare ska använda sig av oregistrerade förmedlare. Arkivbild.

Magnus Erlingmark tycker inte att spelare ska använda sig av oregistrerade förmedlare. Arkivbild.

Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Fotboll2023-06-29 17:09

Totalt har fler än 50 personer bidragit till beskrivningen om hur agenten utsatt flera spelare för oönskat sexuellt beteende. Det visar en granskning från TV4:s Fotbollskanalen och Göteborgs-Posten.

Enligt ett 20-tal elitspelare så har den utpekade bland annat skickat bilder på sig själv, bett om intima bilder, varit närgången och tafsat. Själv förnekar den utpekade alla anklagelser och hävdar att ett antal personer driver en smutskastningskampanj mot honom genom att lämna oriktiga uppgifter till media.

Agenten rundade regelverket

Magnus Erlingmark överraskades när han hörde om fallet.

– Jag har inte hört talas om något liknande innan.

Spelarna som företrädes av agenten, som inte är registrerad som förmedlare hos Svenska fotbollförbundet, berättar att de på pappret representerades av andra agenter. Agenter som de hade knapp eller ingen kontakt med alls.

– Det är ett problem att det är så enkelt att bli agent eller att runda regelverket. Vi måste prata mer med klubbar och spelare om att inte använda sig av "icke-agenter", säger Erlingmark.

Granskningen visar även att "Snapchatagenten" i flera fall företrätt unga spelare som velat uppåt i sin karriär. Spelare som sedan känt att de hamnat i beroendeställning mot agenten då han haft stor makt över deras karriärer.

Magnus Erlingmark tycker inte att man ska vända sig till oregistrerade förmedlare, och hittar man ingen seriös agent menar han att det kan vara bättre att vara utan.

– Ibland kan det vara svårt att få tag på en bra agent. Då tycker jag det är viktigare att man vänder sig till en mentor. Sina föräldrar, någon inom föreningen som man känner förtroende för eller någon annan. Det första man behöver för att spela bra fotboll är inte en agent.

"En väldigt viktig del"

Svensk elitfotbolls sportchef Svante Samuelsson tycker inte heller att man ska jobba med oregistrerade agenter och hoppas att det ska bli svårare att runda regelverket. Från och med den 1 oktober blir det obligatoriskt att ha en Fifa-licens för att få arbeta som agent. Föreningar, spelare och tränare får från och med detta datum endast anlita agenter med licens.

– En väldigt viktig del i det är att spelarna och klubbarna kontrollerar att det är registrerade agenter som man samarbetar med. Samt att de är lojala och följer det nya regelverket så som det är tänkt. Som med alla regelverk så är de bara effektiva så länge det inte finns lätta sätt att runda reglerna, säger han till TV4:s Fotbollskanalen och GP.

Han fortsätter:

– Självklart kommer vi diskutera (med klubbarna, reds anm) problematiken kring det här och se om vi kan minska risken för att den här typen av personer med den här typen av beteende kan komma åt våra spelare.

TT har sökt den utpekade personen.

Bakgrund: Granskningen av "Snapchatagenten"

Göteborgs-Posten och Fotbollskanalen har granskat "Snapchatagenten", som enligt vittnesmål från ett flertal elitspelare utsatt sina klienter för oönskat sexuellt beteende under flera års tid.

Totalt har fler än 50 personer bidragit till beskrivningen av "Snapchatagentens" beteende.

Vittnesmålen rör händelser som ska ha inträffat från både 2000- och 2010-talet.

Den anklagade har medgett att han efterfrågat bilder på spelare, men nekar till att det varit i sexuellt syfte. Han säger att han inte är verksam som agent sedan flera år tillbaka.

Personen menar även att flera personer har bestämt sig för att “driva en smutskastningskampanj mot honom genom att lämna oriktiga uppgifter” och att deras hot nu verkställts. Det skriver hans ombud i ett mejlsvar till GP och Fotbollskanalen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!