Stentuff premiär för VIF • "Jäkla konkurrens i laget"

Hemgårdarna. Seriefavoriten. Det är ingen lätt premiärmotståndare för Vimmerby IF på lördag. "Det är ett starkt lag och jag håller dem och Nässjö som främsta kandidater att vinna serien", säger tränaren Fredrik Falkevall.

Gustav Stejdahl och Joakim Storm är osäkra kort i Fredrik Falkevalls trupp till VIF:s premiär hemma mot Hemgårdarna.

Gustav Stejdahl och Joakim Storm är osäkra kort i Fredrik Falkevalls trupp till VIF:s premiär hemma mot Hemgårdarna.

Foto: Arkiv

Fotboll2024-04-05 17:00

Tillbaka i bygden, som tränare. Det är vad som gäller för den rutinerade tränaren Fredrik Falkevall. På tal om bygden så lyfter han fram idrottsintresset och kanske då särskilt fotbollen som finns i den här trakten. 

– Det verkar vara speciellt och jag märker stor skillnad på hur det är i exempelvis Linköping. Det är jätteroligt med det här engagemanget.

Nu vankas det seriepremiär. 

Hur går dina tankar kring den?

– Det är något som jag verkligen ser fram emot. Den lilla oron som funnits är de sjukdomar och skador som vi haft under ganska lång tid. Ett tag var vi nere i åtta-nio spelare på träningarna, nu är vi upp i 15-16. Det börjar ordna till sig alla fall.

undefined
Joakim Storm har skadeproblem.

Vilka spelare räknar du inte med i premiären?

– Gustav Stejdahl (hjärnskakning) och Joakim Storm (lår). Jocke har överlag haft en strulig försäsong. Det är tråkigt. När han är i form ser jag honom som en av de bästa spelarna i division tre. Han har en jäkla kapacitet och passar perfekt in i vårt spelsätt. 

Ni har blandat och gett i träningsmatcherna. Har du koll på hur ni ligger till utifrån det?

– Nja, det är faktiskt svårt att säga. Allting som vi tränat på sitter inte till hundra procent än, trots att vi är på väg och har tagit steg. Men man måste ha tålamod med ett delvis nytt sätt att spela. Det tar sin tid, säger Falkevall och fortsätter:

– Sen har vi som sagt blandat väldigt mycket. Mot Jönköping, som är en seriekollega, fick vi otroligt bra träff (11–1). Då fungerade allting, inte minst presspelet. Senast mot Västerviks FF (3–2) var det inte alls lika bra och jag har fortfarande svårt att förstå vad som hände då. Kanske att det handlade om underskattning. Det var samtidigt en nyttig läxa för oss. 

Med alla friska och krya är konkurrenssituationen tuff, i alla lagdelar. 

– Det var faktiskt något jag tryckte på vid en av mina första träffar med spelarna. Jag sa till dem att titta sig runt om i lokalen och se så många duktiga spelare som finns i det här laget. Har vi alla tillgängliga är det en jäkla konkurrens. Då är det inte ens säkert att skickliga och bra spelare tar plats på bänken, men att de i nästa match kanske startar. Så tufft är det. Jag tycker att det är viktigt att spelarna är införstådda med det. 

På lördag är det alltså dags. På förhand är det en svår motståndare som väntar, Hemgårdarnas BK från Linköping. 

– Det blir ett elddop direkt. Hemgårdarna har flera killar som spelat på högre nivå, men vi har ganska så bra koll på dem och vet hur de vill spela och hur deras spelsätt är. Överlag har vi en tuff öppning på serien där vi möter flera lag som nog kommer vara med uppe i toppen.

Resultat 2023

Sjunde plats i division tre. 

Seriefavoriter

– Hemgårdarna och Nässjö.

Målsättning

– Vi har inget jättekonkret mål, men föreningen vill att vi håller oss kvar i trean och att vi spelar på förbundsnivå. Dessutom att vi blir så bra som vi kan bli med så många egna spelare i laget som möjligt. 

Nyckelspelare

– Det finns många. Haris Dreco, Rickard Thuresson, Oskar Stejdahl, Simon Larsson. Även Ilhan Jejna när han är tillbaka fullt ut. Detsamma gäller Joakim Storm, Ahmed Tarabeih och även Albin Gustavsson. Jag ser framför allt att vi har en kollektiv styrka. 

Stjärnskott

Samma sak där egentligen. Det finns så många unga, duktiga killar i det här laget. 

Fotnot: Vi TV-sänder matchen med start 12.55 på lördag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!