Stjärnorna vallfärdar: "Här man vill vara nu"

Det brukade stå mellan Frankrike och Tyskland. Men under sommaren har världsstjärnorna i stället vallfärdat till de brittiska öarna. Super League är det nya svarta.
–Det är i England man vill vara som damfotbollsspelare, säger Chelseas Magdalena Eriksson.

Nathalie Björn och Magdalena Eriksson under damlandslagets träning inför torsdagens EM-kvalmatch mot Ungern i Göteborg.

Nathalie Björn och Magdalena Eriksson under damlandslagets träning inför torsdagens EM-kvalmatch mot Ungern i Göteborg.

Foto: Adam Ihse/TT

Fotboll2020-09-15 15:50

Ett av de första stora tecknen på ett förestående paradigmskifte kom när den australiska stjärnan Sam Kerr skulle flytta till Europa i vintras. Kerr, allmänt ansedd som en av världens bästa anfallare, kunde i princip välja och vraka bland klubbarna. Ändå valde hon bort det senaste decenniets gigant i Europa, franska Lyon, för att i stället gå till Londonklubben Chelsea.

Under sommaren har de tilltagande locktonerna från England blivit än tydligare. Engelska landslagsstjärnan Lucy Bronze flyttade hem till Manchester City efter tre år i Lyon, danska Pernille Harder lämnade tyska Wolfsburg för Chelsea, franska anfallslöftet Valérie Gauvin gick från Montpellier till Everton och från USA har sedan ett helt busslass med stjärnor anslutit.

– Det känns helt surrealistiskt. Jag hade faktiskt ingen aning om att det skulle bli en sådan här kapprustning under sommaren. Det känns bara så jäkla kul och inspirerande, säger Chelseas lagkapten Magdalena Eriksson.

– Jag skulle inte vilja vara någon annanstans just nu. Det är i England man vill vara som damfotbollsspelare.

Superstjärna till Spurs

På grund av coronapandemin har den nordamerikanska proffsligan NWSL ett komprimerat upplägg under hösten, med bara ett fåtal matcher per lag, vilket har fått många spelare att skriva på låne- eller korttidskontrakt med europeiska klubbar. De största stjärnorna har i princip alla valt att gå till Super League, och inte bara till de klassiska toppklubbarna Manchester City, Chelsea och Arsenal. Superstjärnan Alex Morgan ska exempelvis spela i Tottenham medan landslagskollegorna Tobin Heath och Christen Press valt Manchester United.

– Det börjar likna lite hur det ser ut i herrarnas Premier League, att det finns sex–sju lag som har den absoluta toppnivån och som kan attrahera bra spelare. Det gör allting roligare – det blir fler tuffa matcher för oss och i ett medialt perspektiv blir det fler toppmöten och fler lag som kan ta poäng av varandra. Det känns bara otroligt, otroligt kul, säger Magdalena Eriksson.

"Blicken dras dit"

Den växande attraktionskraften från England märks också på Erikssons yngre landslagskollegor. 23-åringarna Nathalie Björn och Anna Anvegård har båda ett år kvar på sina kontrakt med allsvenska Rosengård. Vad som händer sedan vet de inte, men Super League finns redan i tankarna.

– England har verkligen tagit stora kliv med storlagen där, det är jättehäftigt. Det är väl klart att blicken absolut dras dit, säger Anna Anvegård.

– Det är en väldigt spännande liga. Det är många stora och häftiga lag som satsar på sina damlag, så det hade absolut kunnat vara något för mig i framtiden, säger Nathalie Björn.

England eller Spanien

Björn säger att den engelska ligan, tillsammans med den spanska, är på väg att springa förbi de tidigare dominerande högstaligorna i Tyskland och Frankrike.

– För mig hade England varit riktigt häftigt att få spela i. Samma sak med Spanien för det är två ligor som verkligen är på väg uppåt, medan franska och tyska har varit ligor som har dominerat. Men om man kollar fotbollsmässigt så tror jag att England eller Spanien hade varit bättre för mig.

Fakta: Tyngsta värvningarna i Super League

Lucy Bronze, 28, Manchester City

Efter tre år med Europas bästa klubblag, franska Lyon, har den högklassiga högerbacken vänt hem till City. För andra gången på tre år utsåg BBC i år 28-åringen till världens bästa spelare.

Pernille Harder, 27, Chelsea

Rankas sedan flera år som en av Europas allra bästa. Danskan, som kommer från Wolfsburg, uppges ha kostat över 250 000 pund, närmare 3 miljoner kronor – troligen en av de dyraste övergångarna på damsidan någonsin.

Rose Lavelle, 25, Manchester City

En av turneringens bästa spelare när USA tog VM-guld förra året. 25-åringen är USA:s nya superstjärna, och har hittills gjort tolv mål och sju assist på 45 landskamper.

Sam Mewis, 27, Manchester City

Har inte samma stjärnstatus som Lavelle, men även här har City värvat högklassigt amerikanskt. Mewis tillhör också nästa generation landslagsstjärnor i USA och kan bli guld värd på Citys innermittfält.

Alex Morgan, 31, Tottenham

Tottenham står för sommarens mest iögonfallande transfer i och med värvningen av USA:s superstjärna Alex Morgan. Blev mamma i maj, och formen är osäker, men hennes 107 mål på 169 landskamper – varav sex stycken i VM i fjol – går inte att bortse ifrån.

Valérie Gauvin, Everton

Den franska landslagsanfallaren Gauvin gjorde 14 mål på 16 matcher med Montpellier förra säsongen. Att 24-åringen nu hamnat i Everton är ett bevis på att det inte bara är de största engelska klubbarna som lockar till sig tunga namn.

Tobin Heath, 32, Manchester United

Har vunnit två VM-guld och två OS-guld med USA. Avig anfallare som lånas in från nordamerikanska proffsligan NWSL, där hon under tre av de sju senaste åren valts in i årets lag.

Christen Press, 31, Manchester United

Sverigebekanting med mängder av rutin och med erkänd näsa för målet. Kanske har sin allra bästa tid bakom sig, men vet fortfarande hur man hittar nätet. Med i USA:s VM-guldtrupp 2019.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!