Ett av de första stora tecknen på ett förestående paradigmskifte kom när den australiska stjärnan Sam Kerr skulle flytta till Europa i vintras. Kerr, allmänt ansedd som en av världens bästa anfallare, kunde i princip välja och vraka bland klubbarna. Ändå valde hon bort det senaste decenniets gigant i Europa, franska Lyon, för att i stället gå till Londonklubben Chelsea.
Under sommaren har de tilltagande locktonerna från England blivit än tydligare. Engelska landslagsstjärnan Lucy Bronze flyttade hem till Manchester City efter tre år i Lyon, danska Pernille Harder lämnade tyska Wolfsburg för Chelsea, franska anfallslöftet Valérie Gauvin gick från Montpellier till Everton och från USA har sedan ett helt busslass med stjärnor anslutit.
– Det känns helt surrealistiskt. Jag hade faktiskt ingen aning om att det skulle bli en sådan här kapprustning under sommaren. Det känns bara så jäkla kul och inspirerande, säger Chelseas lagkapten Magdalena Eriksson.
– Jag skulle inte vilja vara någon annanstans just nu. Det är i England man vill vara som damfotbollsspelare.
Superstjärna till Spurs
På grund av coronapandemin har den nordamerikanska proffsligan NWSL ett komprimerat upplägg under hösten, med bara ett fåtal matcher per lag, vilket har fått många spelare att skriva på låne- eller korttidskontrakt med europeiska klubbar. De största stjärnorna har i princip alla valt att gå till Super League, och inte bara till de klassiska toppklubbarna Manchester City, Chelsea och Arsenal. Superstjärnan Alex Morgan ska exempelvis spela i Tottenham medan landslagskollegorna Tobin Heath och Christen Press valt Manchester United.
– Det börjar likna lite hur det ser ut i herrarnas Premier League, att det finns sex–sju lag som har den absoluta toppnivån och som kan attrahera bra spelare. Det gör allting roligare – det blir fler tuffa matcher för oss och i ett medialt perspektiv blir det fler toppmöten och fler lag som kan ta poäng av varandra. Det känns bara otroligt, otroligt kul, säger Magdalena Eriksson.
"Blicken dras dit"
Den växande attraktionskraften från England märks också på Erikssons yngre landslagskollegor. 23-åringarna Nathalie Björn och Anna Anvegård har båda ett år kvar på sina kontrakt med allsvenska Rosengård. Vad som händer sedan vet de inte, men Super League finns redan i tankarna.
– England har verkligen tagit stora kliv med storlagen där, det är jättehäftigt. Det är väl klart att blicken absolut dras dit, säger Anna Anvegård.
– Det är en väldigt spännande liga. Det är många stora och häftiga lag som satsar på sina damlag, så det hade absolut kunnat vara något för mig i framtiden, säger Nathalie Björn.
England eller Spanien
Björn säger att den engelska ligan, tillsammans med den spanska, är på väg att springa förbi de tidigare dominerande högstaligorna i Tyskland och Frankrike.
– För mig hade England varit riktigt häftigt att få spela i. Samma sak med Spanien för det är två ligor som verkligen är på väg uppåt, medan franska och tyska har varit ligor som har dominerat. Men om man kollar fotbollsmässigt så tror jag att England eller Spanien hade varit bättre för mig.