Stjärnornas krav: "Måste bli jämställda prispengar"

Med fyra månader kvar till fotbolls-VM höjer stjärnorna rösten. I ett brev till Fifa-ordföranden Gianni Infantino kräver man jämställda prispengar, uppger australiska ABC News.
–De måste bli jämställda, det måste finnas en plan för det, säger svenska målvakten Hedvig Lindahl, en av 150 spelare från 25 landslag som skrivit under.

Hedvig Lindahl är en av 150 spelare från hela världen som har skrivit ett öppet brev till Fifas ordförande Gianni Infantino. Arkivbild.

Hedvig Lindahl är en av 150 spelare från hela världen som har skrivit ett öppet brev till Fifas ordförande Gianni Infantino. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Fotboll2023-03-15 11:31

Tidpunkten är knappast en slump. Tisdagen den 14 mars markerade "Equal Pay Day" i USA, den dag 2023 när en amerikansk kvinna i genomsnitt "jobbat i kapp" den lön som en genomsnittlig man drog in föregående år.

Dessutom ska Gianni Infantino den här veckan väljas om som ordförande för Internationella fotbollsförbundet (Fifa).

I det öppna brevet, som lämnades över till Infantino redan i oktober – inför herrarnas VM i Qatar – kräver man mer jämställda prispengar för mästerskapen.

150 spelare från 25 landslag har skrivit under brevet, som även den internationella spelarorganisationen Fifpro står bakom.

Kollektivavtal

Mer eller mindre hela det svenska landslaget har skrivit på brevet, som ännu inte har offentliggjorts. Djurgårdens målvakt, landslagsveteranen Hedvig Lindahl, är en av dem.

– Det är viktigt att vi damspelare kommer ihop som grupp och sätter ner foten och visar en enighet över nationsgränserna. Vi vill ha bättre förutsättningar för att bedriva fotboll så att vi kan utveckla de drömmar som vi har, säger Lindahl till TT.

Man föreslår bland annat att jämställdhet ska införas som en punkt i Fifas VM-regelverk, så att damerna erbjuds samma förutsättningar som herrarna. Det handlar om saker som resor till och från mästerskapen, storleken på landslagsdelegationerna och vilka arenor och träningsfaciliteter som tillhandahålls, skriver australiska ABC.

Något slags kollektivavtal behövs också, står det i brevet. Inte minst för att skydda spelare från nationsförbund där sådant inte redan finns på plats.

– De behöver bli omfattade av någon typ av regelverk. För man kan fortfarande förväntas ställa upp och spela för sitt land men man får samtidigt inte ens bra träningskläder, man tvingas resa mitt i natten och man får kanske ingen ersättning när man inte går till sitt vanliga jobb och så vidare, säger Hedvig Lindahl.

"Finns en logik"

Dessutom vill man införa ett krav på att minst 30 procent av VM-prispengarna tillfaller spelarna. I nuläget delas pengarna ut till nationsförbunden, som själva får välja hur dessa ska investeras.

De enorma prispengarna i herr-VM är också en uppmuntran för förbunden, resonerar man, att prioritera herrfotbollen.

– Då kan det lätt bli så att man satsar på herrarna för att ha en chans där och komma åt de stora pengarna. Men om man leker med tanken att det från och med i morgon vore helt jämlikt med ersättningar, då har man ett stort incitament att satsa på damer och flickor också. Det borde vara det normala, säger Lindahl.

Enorma skillnader

Även om damernas prispengar har ökat en hel del på senare år, är skillnaden mot herrarna fortsatt monumental. Fjolårets VM för herrar i Qatar hade en sammanlagd prispott på runt 4,5 miljarder kronor och guldlaget Argentina inkasserade ensamt närmare 440 miljoner kronor.

Som jämförelse landade de totala prispengarna för senaste dam-VM, i Frankrike 2019, på runt 310 miljoner kronor. Den summan kan komma att dubbleras till sommarens VM i Australien och Nya Zeeland, har Fifas generalsekreterare Fatma Samoura tidigare sagt, men klyftan växer alltjämt.

– Det är inte okej, så är det bara. Men jag vet att det pågår förhandlingar mellan Fifa och Fifpro, och vi får se var det landar. Så man kan inte bli alltför förbannad än, säger Hedvig Lindahl.

Trots allt är hon optimistisk. De senaste åren har allt fler strider tagits för ökad jämställdhet inom damfotbollen. USA:s och Kanadas damlandslag är två exempel där spelare satt ner foten för att få till en förändring.

– Jag hoppas att Fifa vill lyssna på det i förhandlingarna som sker med Fifpro. Jag ser ändå ganska positivt på det, jag hoppas att det blir något bra av det här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!