Stoppa Lewandowski en "spännande uppgift"

Hur ska landslaget få stopp på målmaskinen Robert Lewandowski? Emil Forsberg och Joakim Nilsson har stött på polacken flera gånger med sina tyska klubblag. –Han är en världsanfallare som har gjort sjukt många mål. Det blir en uppgift för oss, men en spännande uppgift, säger Forsberg.

Robert Lewandowski blir det stora hotet mot Sverige på tisdag. Arkivbild.

Robert Lewandowski blir det stora hotet mot Sverige på tisdag. Arkivbild.

Foto: Kirill Kudryavtsev/AP/TT

Fotboll2022-03-27 15:32

Emil Forsberg och Joakim Nilsson har bra koll på det stora hotet mot Sverige i tisdagens avgörande VM-kvalplayoff.

Nilsson och hans Arminia Bielefeld klev upp i Bundesliga för två säsonger sedan. Sedan dess har klubben varit fastnitad i tabellens bottenskikt – men har trots det gjort överraskande bra matcher mot mästarklubben, Robert Lewandowskis Bayern München.

Bielefeld höll länge 0–0 på Allianz arena i november men förlorade till slut med 0–1. Nilsson ställdes mot den polske anfallsstjärnan – som gick mållös av planen.

Förra säsongen klarade Bielefeld – med Nilsson i startelvan – sensationellt 3–3 i München. Lewandowski gjorde ett av målen.

– När man möter Bayern München är han där uppe och det är klart han är den som allt som oftast gör mål. Man vet vilka kvalitéer han har och alla som följer fotboll vet hur man ska försöka stoppa honom, men man kan inte lägga allt för stort fokus på honom, säger Nilsson.

En spännande uppgift

Emil Forsberg och hans Leipzig har under åren ställts mot Lewandowski åtskilliga gånger – och det har oftast slutat i polackens favör.

– Det är klart att när man möts så pass ofta, får man anpassa sig mer och mer. Jag tycket väl att han är en anfallare som är väldigt lurig i "boxen". Han kommer oftast med fart på inlägg, med kraft och är oftast först. Det är en sak som han är väldigt vass på, men jag tycker vi gjorde det bra i somras, säger Forsberg.

Då pratar han om gruppspelsmatchen i EM i S:t Petersburg. Där drog Forsberg det längsta strået. Målduellen mellan honom och Lewandowski slutade visserligen 2–2, men Sverige vann matchen med 3–2.

– Även om han gjorde två mål gjorde vi det otroligt bra under stora delar av matchen. Vi vet att vi slog dem i somras och vi vet att vi är ett bra lag när vi kan få ihop det. Det är en god känsla att ta med sig och den ska vi bygga vidare på. Vi har mött dem och vi vet ungefär vad det är för lag som väntar, säger Forsberg.

Mer hemjobb i Polen

Robert Lewandowski sågs av åtskilliga som världens främste spelare förra året, men det är i Bayern München han sticker ut, vräker in mål och slår det ena målrekordet efter det andra.

Lewandowski i Polens landslag? Där får han en något annat roll. Forsberg utvecklar:

– I Polen måste han ta ett större defensivt ansvar än han behöver göra i Bayern där man spelar på ett annat sätt under Julian (Nagelsmann, tränaren). Här får han göra lite mer defensivt. Kan vi få honom att göra ganska mycket defensivt arbete genom att hålla bollen och spela runt, så är det positivt för oss.

– Samtidigt är han en spelare som "droppar ned" och hämtar boll och fördelar. Han är en spelare som har lite av allt, men man kan säga att han jobbar mer defensivt i Polen än i Bayern.

TT: Hur är han som person på planen?

– De gånger jag har mött honom är han en positiv ledare, absolut. Han ställer krav, så klart, men gör alltid allt för att hjälpa sitt lag. Jag har bra erfarenheter av honom som person, säger Nilsson.

– Vi är lite långt ifrån varandra (på planen) men jag tror också att han är en bra ledare, som ger allt för laget. Positiv, pushar sina lagkamrater. Det är de intryck jag har fått, säger Forsberg.

Emil Forsberg och Joakim Nilsson, Bundesligaproffsen som har koll på Robert Lewandowski.
Emil Forsberg och Joakim Nilsson, Bundesligaproffsen som har koll på Robert Lewandowski.
Fakta: Robert Lewandowski

Född: 21 augusti 1988 i Warszawa, Polen.

Klubb: Bayern München.

Tidigare klubbar: Delta Warszawa, Legia II Warszawa, Znicz Pruszków, Lech Poznan, Borussia Dortmund.

Landskamper/mål: 128/74.

Främsta meriter: Polsk mästare en gång, nio gånger tysk mästare (två titlar med Dortmund), fyra gånger tysk cupmästare (en med Dortmund), vinnare av Champions League en gång. Polens främste målskytt genom tiderna. Gjort flest mål (41) under en säsong i Bundesliga och flest mål (43) under ett kalenderår.

Utmärkelser (urval): Utsedd till Europas bäste spelare 2020 av Uefa, utsedd till världens bäste 2020 och 2021 av Fifa. Nio gånger utsedd till Polens bäste spelare.

Aktuell: Brottas med knäproblem men antas leda Polens anfall mot Sverige på tisdag. Då spelas den avgörande playoff-matchen om en plats i VM-slutspelet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!