Stor enkät om fotbollsfyran – i väntan på seriestart

Den lokala seniorfotbollen står på "paus" under pandemin och i väntan på grönt ljus för seriespel så har Sporten kollat läget med de olika lagen i division 4 västra herr. Hur har man det egentligen i sina trupper - hur har pandemin påverkat spelarna - och vilka tippas som seriefavoriter.

Fyran

Fyran

Foto: Redaktionen

Fotboll2021-05-01 10:45

Frågorna vi ställde till lagen:
1: Vad är statusen på truppen i dag och hur bedriver ni träningen?
2: Hur har er trupps numerär påverkats av pandemin? Bland de som eventuellt har slutat spela fotboll – har pandemin spelat en roll i det?3: Hur ser ni på möjligheten till spel före midsommar?
4: Till sist. Vem har ni som seriefavorit – och nämn en spelare hos er som kan bli ett utropstecken under säsongen (om den kommer igång)?
Notera: Frågorna ställdes till lagen tidigare i veckan, innan fredagens lockdown.

Boxholms IF (tränaren Rickard Yngve)

1: Vi har en kärntrupp på 26 spelare som formar såväl A-laget som grunden för U-laget. Vi träffas två gånger i veckan för fotbollsträning utifrån de restriktioner som föreligger. Vi fokuserar på att det ska vara lustfyllt och när man kommer ner ska man känna sig motiverad och träningssugen. 

2: Vi är totalt något färre antal spelare i år, men den analys vi kan göra av det kan vi inte koppla direkt till pandemin. Sedan är det väl klart att om jag utgår från mig själv, så har en breddfotbollsspelare det sociala sammanhanget och matchspel som två av de främsta orsakerna till att man spelar fotboll och inte bedriver någon annan form av träning. I den situationen som råder just nu så är den ena kraftigt begränsad och den andra uppskjuten på obestämd tid, så visst är det en utmaning att motivera spelare till att fortsätta med samma glöd vecka efter vecka.

3: Tror vi lärde oss mycket av förra säsongen då det var en liknande situation med matcher uppskjutna på obestämd tid. Så vi försöker tillsammans i gruppen att ta det vecka för vecka och egentligen spekulerar vi inte så mycket i exakt när det kan komma igång eftersom vi inte kan påverka situationen. Vi följer utvecklingen och naturligtvis är vi otroligt spelsugna.

4: Nu finns det inte så mycket att gå på eftersom det inte varit några försäsongsmatcher och med risk för att glömma något lag, säger jag ändå att Malmslätt och Hjulsbro troligtvis gör upp om seriesegern. 

Vill egentligen lyfta många spelare här då vi kommer lägga fokus på att hitta rätt roller för laget. Men från vår grupp med yngre spelare som fortsätter att ta kliv framåt hoppas jag att Pontus Carlsson kommer att växa ut och kunna etablera sig som en nyttig spelare i år. Bland spelare som varit med ganska länge runt A-laget tror jag att Lucas Westergren kan hitta rätt i år och ta klivet till att bli en nyckelspelare. 

Hemgårdarnas BK (tränarna (Ilhan Pepeljak och Kamal Eliassy)
1: Statusen är som vi hoppades på, vi tränar på hårt och vi är många spelare på varje träning. Vi har lagt mycket fokus på att ha varierande träningar som gör att spelartruppen har ett sug på att träna och köra på.

2: Vår trupp har inte påverkats så mycket utan vi har snarare fått en bredare trupp. De flesta har varit friska och mått bra under hela försäsongen det och det finns ett stort träningssug. Sedan har spelarna och ledarna givetvis tagit ansvar och stannat/stannar hemma ifall någon de själva eller någon i deras närhet har symptom. 

 3: Vi hoppas och tror på att det ska dra igång snart så att vi hinner spela dubbelomgångar. Vi har cirka tio nya spelare i truppen och två nya tränare som ska komma in med sina idéer, så för oss vore det extra skönt att få ett besked om att få spela så snart som möjligt. 

4: Seriefavorit är nog Malmslätt i våra ögon. Vi hoppas på att kollektivet ska bli ett utropstecken och att vi chockar lagen genom att de får möta ett jobbigt HBK.

Hjulsbro IK (tränare Kent Pettersson)

1: Statusen på truppen ser bra ut. Vi har gott om folk i träning. Det har inte varit mycket skador och inga bortfall. Det som är i fokus nu är den här ovissheten som är likadan för alla. Vi går och väntar på när vi ska spela. Det är svårt att göra en planering utefter det. Någonstans börjar det dippa lite hos folk. Även vi på ledarsidan kan tycka att det blir tröstlöst då vi haft en försäsong sedan januari och vi är inne i maj snart. 

2: Truppens numerär har inte påverkats. Sedan kan jag förstå om ett par någon gång vill göra något annat istället för att träna. Men inte i det stora hela. Ingen har slutat på grund av pandemin. 

3: ÖFF gick ut och sa att inte ens ungdomsfotbollen skulle börja trots att den får det. Då lär inte vi göra det heller. Det ska tas ett nytt beslut den 17:e maj och kommer vi inte igång den 23-25 maj så skjuts det upp. Rent spontant känns det som vi kommer att landa i en enkelserie. Man skulle lika gärna kunna ta ett beslut om det nu istället för att vänta i en månad och fortsätta träna i ett tröstlöst läge. 

4: Det har inte varit några matcher och man hör inget surr. Jag tror Kisa får ihop lite folk som vanligt när de kommit upp, Studenterna ryktas det om har fått in något nytt, Boxholm är alltid tunga och tuffa att möta och Maik som kommer ner från trean lär vara i toppen. Det kommer vara många lag som tampas. Blir det en enkelserie lär det bli väldigt tajt. 

Vi har plockat upp en yngre kille nu. En 17-årig försvarsspelare. Emil Andersson. Det kommer bli kul att se honom utvecklas. Han kommer nog bli aktuell för att spela en hel del i år. 

IFK Motala (lagledaren Peter Almén)

1: Vår trupp har blivit lite mindre, men vi har i stort sett samma trupp som i fjol. Vi har ett antal yngre spelare som har slutat. Vi började träna som vanligt tre gånger i veckan i februari, men nu har vi gått ner till två gånger i veckan. Det är svårt att motivera sig när det inte finns något att se fram emot. 

2: Det har den helt klart. När de inte har haft några matcher att se fram emot så är det några av de här yngre spelarna som slutat. Det är synd. 

3: Jag tror inte på något spel före midsommar. Jag tror inte det finns en möjlighet att blir något innan dess. Vi har ju högst smittspridning i hela EU just nu. Så blir det något så blir det en enkelserie som i fjol. 

4: Jag tror Kisa kommer bli farliga. De gick ju rent genom femman i fjol och vad jag har hört så har de ett jättebra lag. Hos oss så tror jag att Alfred Högberg kommer bli ett utropstecken. En ung träningsvillig kille med en känslig vänsterfot. 

Kisa BK (Greger Johansson, tränare)

1: Vi har riktigt bra träningsnärvaro, trots att vi har en del spelare från Linköping som får pendla fram och tillbaka varje tillfälle. Men det är klart att frustrationen växer för varje vecka som går utan att spela matcher, även om jag tycker att motivationen än så länge är bra hos grabbarna.

2: Det är ingen spelare som slutat än så länge, alla tuggar på. Däremot har vi två spelare, Matheus Fernandes och Leandro Barros, som är fast i Brasilien och Kap Verde. De ser vi nog inte den här säsongen. Men på sikt är jag orolig för att fotbollen kommer tappa spelare på grund av det här. 

3: Vi räknar med, hoppas och tror att det ska komma igång ganska snart efter den 17 maj som det senaste beskedet är. Något annat kan vi inte förhålla oss till. Det gäller för oss att vara beredda när det väl öppnar upp igen för då tror jag att det kommer gå snabbt.

4: Seriefavoriter är svårt eftersom man inte sett något lag spela, men Hemgårdarna ser ut att få en bra trupp. Malmslätt och Hjulsbro kommer säkert också vara där uppe. Spännande spelare? Då säger jag Kevin Dahl som jag följt under flera säsonger, tillsammans med nye Jacob Lindblom som kommit till oss den här säsongen.

Linghems SK (sportchef Lars Karlborg)

1: Vi kör två gånger i veckan, träningen körs i flera mindre grupper, inget spel över hel plan. Spelarna har en fantastisk inställning vilket i sin tur gör att ledarna inspireras och planerar bra träningar därefter. Vi är noga med att spelarna har egna vattenflaskor och att träningsvästar inte byts mellan spelare, efter träningen diskas respektive tvättas flaskor o västar. 

2: Numerären har inte påverkats av pandemin, det som har hänt är att de äldre spelarna med barnfamiljer tränar mindre eller inte alls. Alla väntar på att få spela matcher, försäsongen har varit alldeles för lång.

 3: Vi tror och hoppas. Hoppet står också att till att det blir en dubbelserie, även om vi i så fall får spela matcher in i december.

4: Malmslätt är seriefavorit. En spelare som vi tror kommer att sticka ut är Ahmad Jaber. 

LSW IF (tränaren Fredrik Blomberg)

1: Statusen är ganska bra. Vi hade ett uppehåll på två veckor runt påsk på grund av att vi fick corona i truppen. Efter det så har vi varit extremt försiktiga. Men vi har försökt träna på så bra som möjligt utifrån de regler som finns. 

2: Vi har faktiskt ingen som har slutat. Pandemin har snarare svetsat ihop oss. Det är tredje året jag är tränare nu och killarna har förstått hur viktigt det är att träna för att må bra. Så vi har haft en fantastisk träningsnärvaro. Det beror mycket på den stämning vi har i LSW. Vi har nära kontakt med killarna och ringer och kollar vad det är som hänt om någon inte kommer till träningen. 

3: Vi vill gärna komma igång så fort som möjligt. Det vore ju en dröm att komma igång men vi respekterar de restriktioner som gäller. Man jag ser ju hur viktigt det är att vi snart får komma igång. 

4: Det är nästan så jag glömt vilka vi ska möta. Men jag ser väl Malmslätt som favoriter. De kommer från trean och är en anrik förening. I vår trupp måste jag nämna två spelare som jag tror kommer bli utropstecken. Det är Sam Meripaasi och vårt nyförvärv Edvin Hellqvist.

Malmslätt AIK (tränaren Johan Petersson)

1: Vi ligger några månader efter, det är helt klart. Det är svårt att få besked från eventuellt nya spelare när man inte vet vad som händer, men truppen är väl nästan klar, så mycket kan vi säga. Vi ska ha en stor trupp för att hålla igång både A- och U-lag och det kommer vi lösa. Vi försöker träna på så gott vi kan men det är ju bökigt att få till bra pass när man har begränsningarna att ta hänsyn till.

2: Av våra egna spelare har ingen slutat. Däremot kan det vara svårt att få besked från de som just börjar gymnasiet eller är nya på arbetsmarknaden, där hör vi att flera vill ta ett break eller ett sabbatsår.

3: Jag personligen tror att det blir som förra säsongen, att vi får spela en-två matcher före sommaren och sen fortsätta en enkelserie i höst. Men om det drar igång tidigare är vi givetvis redo.

4: Seriefavorit för mig blir Kisa. De har värvat ihop ett gäng skickliga spelare. I vår trupp har vi fått några unga killar från AFK Linköping som ska ta steget upp i seniorfotboll, de ska bli spännande att se.

Rimforsa IF (tränare Erik Svensson)

1: Det har onekligen varit speciellt eftersom vi inte har kunnat träna inomhus i Rimforsa. Det blev en hel del löpturer på cykelvägarna innan vi fick några tider på konstgräset i Kisa. Samtidigt har vi ett gäng som bor i Linköping och då blir det tufft med tio mil i bil för att träna. Men nu har vi kommit igång att träna ute här och då blir det lättare. Förra veckan var vi uppemot 20 spelare på båda passen. 

2: Nils Lindsten har gått tillbaka till MAI, men det beror inte på pandemin utan på att han är så bra. Det är svårt att när man inte får det där startskottet på säsongen som man vanligtvis får. Numerärt ligger vi ungefär som tidigare, men mängden spelare på träning har påverkats något. Vi har en bra mix och det ser spännande ut.

3: Jag vet inte riktigt vad jag ska tro. Att barn och ungdomar nu eventuellt får spela kan vara en indikation, men återstår att se vad som händer med smittspridning och vaccinering. Klart att man hoppas, men fotbollen är sekundär i det här fallet.

4: Svårt att ha koll på klubbarna när läget är som det är. Jag får passa på den. Får man säga tre från det yngre gardet? David Lundh, David Cederholm och Noel Jackeltoft.

Studenterna (tränarna Alvin Lööf och Edvin Ryding)

1: Vi har i dagsläget en stor trupp och har fått behålla många spelare från förra året. Vi tränar två gånger i veckan med hänsyn till de restriktioner som finns. Vi har för det mesta bra närvaro på träningarna och laget känns motiverat trots den uppskjutna seriestarten.

2: Vi har haft ett antal som har slutat för att ägna mer tid åt skolan då det inte blir något matchspel. I övrigt ser vi att många ser fotbollen som en social mötesplats och ett sätt att komma ut och röra på sig på ett smittsäkert sätt. 

3: Vi hade naturligtvis velat komma igång innan midsommar och följer nyheterna kring seriestart gediget. Vi alla vill nog dra igång så snart som möjligt, men samtidigt förväntar vi oss inget.

4: Vi tror att Malmslätts AIK från serien ovan verkar ha en stor och bra trupp. De är säkert mycket sugna på att studsa tillbaka till trean. Men vi tror även att vi fått ihop ett mycket starkt lag inför denna säsong. För att nämna någon utöver vårt starka kollektiva spel har vi fått in Staffan Hedbäck och Erik van Leest från division 1-laget FC Linköping City som kommer tillföra kvalitet utöver det vanliga. 

Sturefors IF (lagledare Jan Lindström)

1: Vi har tränat på konstgräs under vintern och det har fungerat bra. Sent i höstas gjorde vi en sammanslagning och lyfte upp många spelare från juniorlaget till A-truppen, vilket gör att vi är ganska många och allt som ofta haft en närvaro på 20–25 spelare. Nu har vi också kommit igång med träningen ute hos oss.

2: Det var några som redan i höstas flaggade för att de skulle sluta, men det var redan före andra vågen. Så där skulle jag inte säga att pandemin har påverkat. Däremot har vi fått en del tillskott och inte minst målvaktssidan ser starkare ut. Kul också att Linus Skarin är tillbaka.

3: Nja, nu blir det nog en enkelserie även i år. Det är bara att ställa in sig på det och gilla läget.

4: För vår del handlar det främst om att etablera oss i fyran. Vi räknar inte med topplacering, men ska samtidigt inte behöva vara oroliga åt andra hållet. Det är svårtippat med tanke på att så mycket kan hända i klubbarna, men svårt att inte nämna Malmslätt som spelade i trean i fjol. Ett lag som Hjulsbro har säkert också höga ambitioner. Spännande spelare hos oss? Finns många, men Sakarias Lundkvist kan säkert göra sina mål igen.

BK Zeros (assisterande tränaren och skadade spelaren Emil Cleve)

1: Statusen är oklar. Vi har haft uppehåll i tre veckor och planerar en vecka till med ledigt. Vi har haft coronafall i juniorlaget som har tränat med oss, dessutom är det långt till match. Vi har saknat direktiv från förbundet hur man ska hantera det här, men föreningen har själv tagit tag i det.

2: Vi har ingen som har slutat, samma trupp som innan. Vi har lite skador på mig som har diskbråck och nog inte kan spela och Charlie Jareblad som ska göra magnetröntgen på sitt knä. Annars har vi 27 spelare och mellan 15 och 18 som tränar varje gång.

3: Jag hoppas på spel före midsommar, men vet inte om det är realistiskt. Det är svårt att svara på.

4: Kisa verkar ha värvat ihop ett bra lag. Jag tror på dem, tillsammans med Malmslätt som är bra. Utropstecken hos oss tror jag blir Robin Hugosson, vår nye mittback från Askersund.

Guldfirande. Kisa BK vann serien i helgen. Nu påbörjas arbetet inför nästa säsong.
Guldfirande. Kisa BK vann serien i helgen. Nu påbörjas arbetet inför nästa säsong.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!