Stor förändring för allsvenskan

Svensk Elitfotboll bryter med Svenska spel efter 85 år. Istället har man slutit ett sexårigt avtal med Unibet, värt minst 780 miljoner kronor.

Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

FOTBOLL2018-06-28 11:15

– Vi har hela tiden velat jobba med svensk idrott, nu kan vi det och det är ett historiskt avtal på sex år med en option på sex år till. Det är utan tvekan en av de största satsningarna på svensk idrott, säger Dersim Sylwan, general Manager för Kindred i Sverige (där Unibet är ett av varumärkena), till Fotbollskanalen som avslöjade nyheten på torsdagsförmiddagen.

Svensk Elitfotboll (Sef), som representerar klubbarna i allsvenskan och superettan, slöt 2014 ett avtal med Svenska spel 2014 värt 92 miljoner kronor om året. Ett avtal som går ut 2019. Det nya avtalet med Unibet, som ska gälla från och med 2020, kan enligt Fotbollskanalen bli värt upp till 150 miljoner där 130 miljoner är garanterade och 20 miljoner är en rörlig del (se faktarutan här intill). Klubbarna är därmed garanterade en höjning med 41 procent, och det kan bli upp emot 63 procent.

– Vi vill se en ännu bättre allsvenska och superetta och är överens med Sef om att lägga mer på att utveckla fotbollen i Sverige. Vi känner att vi vill ge tillbaka till svensk idrott och skaffa oss en stark relation med fotbollen, säger Dersim Sylwan till Fotbollskanalen.

Det är omregleringen av den svenska spelmarknaden som börjar gälla 2019 som öppnat för den här affären. En affär som innebär att samarbetet mellan svensk klubbfotboll och statliga Svenska Spel är över efter 85 år. Enligt Fotbollskanalen försökte dock Sef in i det sista få till en lösning med Svenska spel.

"Vi hade verkligen prioriterat att försöka hitta en förlängd lösning med Svenska Spel. I höstas/vintras hade vi en gemensam avtalsidé som de ville att vi skulle arbeta efter, som vi godkände - men det drogs sedan tillbaks av deras egen styrelse. Under våren arbetade vi då fram ett nytt förslag, men då det innebar försämrade villkor mot det gamla behövde vi godkännande av klubbarna på ett medlemsmöte. Innan det gick att få valde Svenska Spel att dra tillbaks även det erbjudandet. Så, när riksdagsbeslutet kom öppnade det för nya aktörer - och Unibet har med hög prioritet uppfyllt alla våra krav och önskemål på en ny partner", skriver Sef:s generalsekreterare Mats Enquist i ett mejl till Fotbollskanalen.

Tidigare under våren har Svenska fotbollförbundet och Elitfotboll dam, intresseorganisation för de två högsta ligorna på damsidan, förlängt sina avtal med Svenska spel.

Det nya avtalet

Kan bli värt 150 miljoner kronor om året, där 130 miljoner är garanterade och 20 miljoner är en rörlig del.

Därmed är klubbarna garanterade en höjning med 41 procent och det kan bli upp emot 63 procent.

Pengarna är uppdelade där 80 garanterade och 20 rörliga miljoner delas enligt det gällande fördelningsavtalet.

25 miljoner om året sätts av till utveckling av spelare, 20 miljoner ska spelare hos bolaget kunna styra till sin favoritklubb och 5 miljoner går till klubbar som ska spela i Europa.

Källa: Fotbollskanalen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!