Stora förändringar på gång i damfotbollen

En stor serieomläggning är på gång i damfotbollen. Det kommer förmodligen få konsekvenser och märkas i våra lokala lags serier. "Det blir tufft att ta sig uppåt", säger Mats Larlind på Smålands Fotbollförbund.

Våra lokala damlag kan komma att påverkas rejält av förändringarna som ligger i plan.

Våra lokala damlag kan komma att påverkas rejält av förändringarna som ligger i plan.

Foto: Roelof Stroetinga

Fotboll2021-11-12 11:55

2018 startade en stor utredning för att se över damfotbollen och serieupplägget i Sverige. Snart kan det ske en hel del förändringar – som kan påverka våra lokala damlag. 

– Det ska tas ett beslut i slutet av november, på ett SvFF-möte, förklarar Mats Larlind på Smålands Fotbollförbund. 

Det första steget där ser ut att bli en utökning i Damallsvenskan, där ytterligare två lag tillkommer. 

– Det bestämde man redan förra året. Nästa steg i det blir sedan att ta bort kvalet mellan division 1 och Elitettan. Det är konstigt att man som seriesegrare i division 1 ska behöva kvala sig uppåt, så det känns rimligt, menar Larlind. 

Däremot blir det tuffare för lag under Elitettan att hänga kvar i sina respektive serier. För att få till serieomläggningen kommer det krävas att en hel del lag flyttas ner. 

– Ja, man smalnar av det rejält. Förslaget är att division 1-serierna ska gå från sex till tre stycken, vilket innebär att det är rätt många lag som ska flyttas ner. Det ska halveras, helt enkelt. Och då påverkar det givetvis våra division 2-serier, så förmodligen kommer hälften av lagen från "tvåan" att tryckas ner i "trean", säger Larlind. 

I vårt distrikt har vi för tillfället damfotboll ned till division 4-nivå. Förändringarna som är på gång öppnar för att man skapar en ny division. 

– Det kan bli en effekt, att vi får division 5-serier. Vi har våra damserier med Blekinge så vi får ta en diskussion om det. Men det vi vet är att det kommer bli jäkligt tufft för lagen att hänga kvar nu. Tjust (IF) är ett exempel, som nu kommer upp i division 1 när hälften av lagen plötsligt ska åka ur.

Från Smålands Fotbollförbunds sida är man kritiska till förändringarna. 

– Ja, vi tycker nog att det är bättre att bredda toppen istället för att smalna av den. Det blir tufft att ta sig uppåt, säger Larlind.

Ser du några fördelar?

– I grunden hade vi helst sett att man utökar Elitettan. Det som kan vara positivt är kanske att vi får några extra laganmälningar och kan bilda en extra nivå. 

Förbundet ser annars att damfotbollens utveckling går åt rätt håll, även i Småland.

– Vi har ökat i antal anmälda lag både 2020 och 2021. Vi var väl nere och vände lite i botten för tre år sedan, men förhoppningsvis håller den här positiva trenden i sig nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!