Storseger för Häcken – med hjälp av Hammarby

Två straffar och ett självmål. Häcken fick god hjälp av motståndarna i 4—1-segern mot Hammarby. –Bra med två hands och straffar. Och att bägge hamnar i kassen, säger tvåmålsskytten Stine Larsen i Viaplay.

Stine Larsen blev tvåmålsskytt från straffpunkten när Häcken slog Hammarby.

Fotboll2022-04-01 20:56

Häcken kunde inte riktigt matcha Rosengårds framfart i höstas, men är ett av de tippade topplagen även i årets damallsvenska.

Laget fick dock en tung start på titeljakten i och med 1—1 i snökaosmatchen borta mot Umeå i premiären. Men i hemmapremiären studsade Göteborgslaget tillbaka med besked – dock med väldigt god hjälp av gästande Hammarby.

Det började redan efter drygt tio minuter. Häckenmittfältaren Filippa Curmark försökte efter en hörna spela sig förbi Hammarbykollegan Emma Jansson, som dock fick bollen på armen.

Domaren tvekade en sekund, men blåste sedan av och pekade på straffpunkten.

Hammarbymålvakten Anna Tamminen kastade sig åt rätt håll, men kunde inte nå Stine Larsens välplacerade straff.

"I kontroll"

Ett par minuter före paus var det dags igen. Den här gången försökte Johanna Rytting Kaneryd spela till sig ett läge till höger i straffområdet, när Ellen Wangerheim stoppade bollen med handen.

Domaren tvekade inte och det gjorde inte Stine Larsen heller, utan sköt på samma ställe igen.

Anna Tamminen gick åt rätt håll igen, men straffen var så högt slagen att hon inte nådde bollen den här gången heller.

– Det är skönt med en 2—0-ledning, sade Stine Larsen till Viaplay i pausvilan.

– Vi spelade oss mer och mer in i matchen och är i kontroll. Vi ska bara fortsätta spela runt bollen och köra omställningar när vi kan.

Hammarby har höga målsättningar med säsongen. Men efter kallduschen mot Eskilstuna (0—3) i premiären kom en till borta mot Häcken.

Janogy utbytt

Det hade bara gått några minuter av andra halvlek när Johanna Rytting Kaneryd kom loss på högerkanten, vände bort sin försvarare med en klack och sköt. Tamminen räddade, men inte bättre än att Hammarbykaptenen Alice Carlsson olyckligt stötte in den i eget mål.

Nästa Häckenmål kom från Mille Gejl Jensen, som hade en ribbträff i första halvlek. Men när nästa läge – en briljant långboll från Josefine Rybrink – kom avslutade danskan iskallt med en lobb över utrusande Anna Tamminen.

Hammarby fick till slut ett tröstmål, med fem minuter kvar, när Eva Nyström slängde sig fram på en frispark. Men det var alldeles för sent för att kunna hota Häckens seger.

I slutet av matchen tvingades Hammarby dessutom byta ut landslagsanfallaren Madelen Janogy, sedan hon fått skadekänningar.