Straffmål räddade Australien inför storpubliken

Australien stod pall för pressen. I VM-premiären mot Irland vann värdnationen med 1–0 i Sydney. Steph Catley blev matchhjälte med ett straffmål i början på den andra halvleken. –Det är svårt att beskriva med ord, säger Catley i Viaplay efter matchen.

Steph Catley firar sitt segermål.

Fotboll2023-07-20 14:01

Inför nästan 76 000 åskådare i Sydney var förväntningarna stora på folkkära "Matildas". Den första halvleken kantades av tufft spel från bägge sidor men målchanserna uteblev.

Kaptenen kylig från straffpunkten

I stället dröjde det till den andra halvleken innan hela arenan fick bryta ut i ett glädjevrål. Australiens Hayley Raso puttades och ramlade i straffområdet i samband med ett inlägg. Den brasilianske domaren Edina Alves pekade på straffpunkten och kaptenen Steph Catley lade läckert in Australiens första mål i VM i krysset.

– Det är svårt att beskriva med ord. Det har byggts upp så länge, vi hade mycket adrenalin och förväntningar in i den här matchen och i stunder fick vi jobba med det. Det var lite slarvig men vi gjorde det vi behövde göra, sade matchhjälten i Viaplay efter matchen.

Hon fortsatte, om straffen:

– Jag har förberett mig mycket. Jag var självsäker och Tony (Gustavsson, förbundskapten) pratade med mig för några veckor sedan om jag ville ta en straff om det behövs och jag kände mig säker. Det var ett stort ögonblick.

Irland låg på för kvittering

Efter ledningsmålet började kanske en viss nervositet att smyga sig på Tony Gustavssons Australien. För irländskorna tog över matchen allt mer, flyttade upp spelare och kom till flera farliga lägen. Det bästa med bara någon minut kvar av övertiden då Katie McCabe tog emot bollen i straffområdet och fick i väg ett farligt skott som Mackenzie Arnold i Australiens mål kunde stöta bort.

Men dessvärre för de grönvita lyckades man aldrig få hål på värdnationen.

Australien och förbundskapten Gustavsson fick alltså, trots en hel del dramatik i slutet, fira premiärseger ihop med storpubliken på Olympiastadion i Sydney.

Australien spelar härnäst mot Nigeria och Irland ställs mot regerande olympiska mästarlaget Kanada om en vecka.