Strafftaktiken: Bäst att hitta nån som vill

Vilka svenska straffskyttar det blir – om Sveriges möte mot USA måste avgöras på straffar – är en blandning av förbundskaptenernas beslut och egna initiativ. –Det bästa är om vi kan hitta nån som vill göra det, säger assisterande förbundskaptenen Magnus Wikman.

Elin Rubensson gjorde 2–0 på straff i gruppspelsmatchen mellan Sverige och Argentina på Waikato stadium. Arkivbild.

Elin Rubensson gjorde 2–0 på straff i gruppspelsmatchen mellan Sverige och Argentina på Waikato stadium. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Fotboll2023-08-06 08:30

När Sverige möter USA i åttondelsfinal i fotbolls-VM är det vinna eller försvinna som gäller. Om matchen inte är avgjord efter full tid och 30 minuters förlängning väntar straffar, med möjlighet eller risk för spelarna att bli hjältar eller syndabockar.

Sveriges assisterande förbundskapten Magnus Wikman säger att man försöker att inte lägga allt för mycket kraft och fokus på att förbereda spelarna inför en eventuell straffläggning.

– De vet ju själva om förutsättningarna för sådana saker, säger Magnus Wikman.

Det håller Sveriges erfarna anfallare Stina Blackstenius med om:

– Man vet att det hör till. Och med det sagt har vi också erfarenhet av förlängningar och straffläggningar. Där är vi inte riktigt än, men vi får se. Det gäller bara att vara medveten om att det kommer nu.

Utvärdera skicket

Det är många olika faktorer som spelar in om en match ska avgöras på straffar. Vilka spelare lägger straffarna och vilken målvakt stoppar motståndarlagets?

– Det handlar om vilka som står på plan i den 120:e minuten, det kan vara stor skillnad mot vilka som sätts från början, säger Wikman.

Sen gäller det också att utvärdera skicket på de spelare som står inför straffläggningen – efter en lång match.

– Det är klart att vi kommer att förbereda oss men där och då blir det nog att lyssna om det skulle blir straffar. Vad är man i för tillstånd, hur har matchen varit, har jag ont? säger den assisterande förbundskaptenen.

Han säger att det bästa är om någon räcker upp handen och känner sig redo att slå en straff.

– Det är väl det bästa om vi kan hitta någon som vill göra det.

Stötta dem

Vad säger man då till en spelare som är på väg fram till straffpunkten?

– Man måste visa någon sorts tro på dem så klart. Sen får man ju stötta dem fullt ut och det gör vi absolut.

Wikman tror att det kan vara svårt för spelare att träna på att slå straffar och hitta meningen med att träna på att slå straffar.

– Tekniskt kan man träna på att få bollen dit man vill på träning. Men själva det mentala, känslan att stå där ute med den pressen, med det folket, med det runt dig – det kommer du aldrig att nå. Och hur målvakten använder sin mentalitet mot dig eller säger något, det får du aldrig fram på träning.

Även förbundskapten Peter Gerhardsson är inne på att det egentligen inte går att förbereda sig för en straffläggning. Han tror heller inte att det finns något att lära av tidigare straffar man lagt.

– Nej, ingenting. Vi får ta det där och då. Och jag tror inte att spelarna ska gå och tänka på om de ska slå en straff, säger Gerhardsson.

Tvivlar inte

De senaste åren har Sverige haft en stabil straffstoppare i numera pensionerade målvakten Hedvig Lindahl. Hon visade många gånger hur bra hon var i just det momentet. I OS-finalen 2021 mot Kanada räddade hon exempelvis två kanadensiska straffar trots att det till slut blev förlust.

Vilken av Sveriges målvakter som får ta över Hedvig Lindahls roll vid en eventuell straffläggning var, ännu på fredagen, ingenting som Wikman var redo att berätta.

– Vi kommer inte att ta ut en målvakt speciellt för straffar nu och jag tror inte att vi kommer att byta målvakt om det är så att vi hamnar i straffar, säger Wikman.

Stina Blackstenius har i flera viktiga landslagsmatcher kunnat luta sig mot straffspecialisten Hedvig Lindahl. Men hon har fullt förtroende för att Zecira Musovic, Tove Enblom eller Jennifer Falk kan axla Lindahls mantel.

– Hedvig har ju varit fantastisk i många mästerskap när det kommer till just den delen. Men jag tvivlar inte på att vi har målvakter som skulle kunna göra det minst lika bra, säger Stina Blackstenius.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!