Succé i hemkomsten för Ola Toivonen

Ola Toivonen kunde bara spela en halvlek i hemkomsten till Stora Valla. Det räckte. Veteranen gjorde båda målen när Malmö FF besegrade Degerfors med 2-0. –Skoj och lite speciellt så klart, säger matchhjälten som lämnade planen med känningar i ena ljumsken.

Det blev succé på välbekant mark för Ola Toivonen.

Det blev succé på välbekant mark för Ola Toivonen.

Foto: Tommy Pedersen/TT

Fotboll2022-05-29 17:03

Ola Toivonen är mer eller mindre växte upp på Stora Valla i Degerfors.

Inte konstigt då att han vet var målburarna är placerade.

Malmöanfallaren satte en boll i vardera hörnet när han under sina 45 minuter på planen lade grunden för det regerande mästarlagets seger i Värmland – den första redan efter tre minuter på halvvolley efter ett långt inkast från skadecomebackande Jonas Knudsen och den andra via stolpen som avslutning på ett flygande anfall strax före paus.

– Det första är bra, väldigt bra. Det andra är tur, säger han.

Toivonen valde ett återhållsamt firande vid båda målen av hänsyn till moderklubben – men han formade handen som en telefonlur och tittade leende upp på läktaren.

– Lillpojken har sett på Champions League. Han beställer målgesterna, säger 35-åringen.

”En måstematch”

Efteråt väntade middag med familjen och sedan några dagar på gamla hemmaplanen som start på landslagsuppehållet.

– Man sätter sig inte i en buss i onödan, säger Toivonen som trodde att han var välkommen trots målen som förstörde poängchansen för Degerfors.

Den förre landslagsanfallaren ville inte överdriva betydelsen av att komma hem till Stora Valla.

– Jag gjorde det inte större än det är. Det hade varit onödigt att gå omkring och tänka på hur speciellt det är, speciellt med tanke på situationen vi befinner oss i. Det här var en måstematch, säger Toivonen.

Sedan gav han ett dystert besked till de Degerforssupportrar som fortfarande hoppas att Toivonen ska avsluta karriären i Värmland.

– Det här blir slutet. Jag kände mig inte klar med karriären när jag kom hem (till Sverige). Då hade jag inte tagit något SM-guld. Nu börjar vi stapla dem, säger han.

”Ingen slump”

Efter måldubbeln i första halvlek kunde Malmö relativt bekvämt spela hem sin första trepoängare efter tre allsvenska förluster i följd.

Degerfors höll spelet väl uppe men var inte tillräckligt spetsigt för att på allvar skaka gästerna.

– Vi försöker men det räcker inte. Det är ganska tydligt att det finns kvalitetsskillnader mellan lagen. Det är ingen slump att Toivonen gör mål och att vi inte gör det. Men fortsätter vi att prestera så här är jag övertygad om att poängen kommer att trilla in, säger tränaren Andreas Holmberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!