Succélagets saga slut – Roma vann stort

Bodø/Glimt hade chockat fotbolls-Europa och under säsongen vunnit två matcher mot Roma och spelat oavgjort i en. Men när det gällde som mest var den italienska bjässen ett par storlekar för stor – och efter 0–4-förlusten till totalt 2–5 i Conference League-kvartsfinalen är det norska succélagets Europasaga slut.

Romaspelarna jublar efter att Nicolò Zaniolo gjort sitt tredje mål fram till 4–0 mot norska överraskningslaget Bodø/Glimt.

Romaspelarna jublar efter att Nicolò Zaniolo gjort sitt tredje mål fram till 4–0 mot norska överraskningslaget Bodø/Glimt.

Foto: Alessandra Tarantino/AP/TT

Fotboll2022-04-14 22:56

Bodø/Glimt hade chansen att skriva historia genom att bli första norska fotbollslag på herrsidan att nå semifinal i en europeisk klubblagsturnering.

Men det var aldrig något snack om saken.

Inför en elektrisk hemmapublik på Olympiastadion i Rom gick hemmalaget på knock i kvartsfinalreturen i Europa Conference League. Redan innan en halvtimme var avverkad stod det 3–0 på tavlan och Bodø/Glimts 2–1-ledning från det första mötet var bortblåst:

+ Tammy Abraham höll sig framme på en retur redan i den femte minuten och stötte in 1–0.

+ Nicolò Zaniolo avslutade ett drömanfall till 2–0 i den 23:e minuten.

+ Samma Zaniolo svarade sedan för en läcker chipp fram till 3–0 i den 29:e minuten efter en snabb Romaomställning – vilket fick klubblegendaren Francesco Totti att dra på smilbanden på läktarplats.

I inledningen av den andra halvleken fullbordade Nicolò Zaniolo sitt hattrick, när han tog med sig bollen med huvudet och tryckte upp 4–0 i krysset på halvvolley.

Vann med 6–1 i höstas

Ett säkert Romaavancemang – och därmed kan stjärntränaren José Mourinho andas ut. Var Mourinho åker på semester i sommar torde vara oklart. Men gissningsvis står inte Bodø i norra Norge högst upp på portugisens önskelista.

Uppstickaren Bodø/Glimt – som vunnit norska ligan de senaste två åren – var ju länge en nagel i ögat på Roma och Mourinho. När lagen möttes i Europa Conference League-gruppspelet i höstas vann Bodø/Glimt med otroliga 6–1 på hemmaplan – en av Mourinhos tyngsta smällar i tränarkarriären. Romatränaren har efteråt förklarat storförlusten med att han ställde upp med reserverna – flera fick sedan lämna klubben i januari – och att de inte höll alls så bra klass som de ordinarie spelarna. När lagen möttes i Italien fick Bodø/Glimt med sig 1–1 hem.

Snöbollar, bråk och polisanmälan

Roma tog ändå hem gruppsegern. Sedan ställdes lagen – förstås – mot varandra i kvartsfinalen. Bodø/Glimt hade tagit sig dit genom att slå ut de klart mer meriterade lagen Celtic och AZ.

Och sedan slog Bodø/Glimt till igen mot Roma och vann förra veckans hemmamöte med 2–1. Ett möte som föranleddes av att José Mourinho fick snöbollar kastade mot sig av några ungdomar. Och efter Bodø/Glimts nästa Romaskräll uppstod kaos. Lagets succétränare Kjetil Knutsen hamnade i bråk i spelartunneln med Romas målvaktstränare Nuno Santos och blev avstängd till returmötet. Bodø/Glimt polisanmälde Nuno Santos och överklagade även avstängningen på Knutsen, dock utan att få gehör.

Från läktarplats på Olympiastadion fick Knutsen sedan se sitt lag åka ut med en rejäl smäll. Men räkna med att Bodø/Glimts insats i Europa lämnar efter sig ett rejält eko.

Fakta: Europa Conference League

Europa Conference League är Europeiska fotbollsförbundets (Uefa) tredje mest prestigefyllda klubblagsturnering, efter Champions League och Europa League.

Samtliga svenska lag slogs ut i kvalet förra sommaren. 32 lag deltog i gruppspelet och därefter har det varit playoff (med utslagna lag från Europa League), åttondelsfinaler och kvartsfinaler.

Semifinalerna spelas 28 april och 5 maj. Finalen spelas i Albaniens huvudstad Tirana den 25 maj.

Semifinalerna: Roma–Leicester i den ena och Feyenoord–Marseille i den andra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!